Binnenland

‘Noodsituatie op Schiphol’ blijkt per ongeluk geactiveerd kapingsalarm van piloot Air Europa

06-11-2019 19:32

Hulpdiensten waren woensdag massaal onderweg naar Schiphol. De Koninklijke Marechaussee onderzocht een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig. Een arrestatieteam werd ingezet, het zou mogelijk gaan om een kaping. De noodsituatie op Schiphol bleek echter een per ongeluk geactiveerd kapingsalarm door een piloot van Air Europa. Een bron meldt aan De Telegraaf dat de gezagvoerder ’aan een stagiair wilde uitleggen wat alle codes betekenen’. Vervolgens werd ’per ongeluk daadwerkelijk op de knop gedrukt’.

Update 21.21 – Een bron meldt aan De Telegraaf dat de gezagvoerder ’aan een stagiair wilde uitleggen wat alle codes betekenen’. Vervolgens werd ’per ongeluk daadwerkelijk op de knop gedrukt’.

Update 20.39 – Passagiers en crew veilig van boord. Onderzoek gaat door. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee.

Update 20.32 – Het Tweede Kamerdebat over Nederlandse jihadisten is stilgelegd. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus richt zich nu op de gebeurtenissen op Schiphol.


Update 20.25 – Premier Mark Rutte ‘hoopt dat het goed afloopt’ op Schiphol, waar de Koninklijke Marechaussee een verdachte situatie in een vliegtuig onderzoekt. Hij kan verder nog niets over de zaak zeggen, zei hij. “Er is nog geen nieuws over.” Rutte wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op de luchthaven. Hij “moet wel multitasken”, want hij is op een bijeenkomst in het Overijsselse Vinkenbuurt over de problemen met de stikstofuitstoot.

Dit bericht wordt aangevuld