Marketing

Meerderheid multivitaminen heeft onduidelijk etiket

06-11-2019 17:13

Over multivitaminen doen vele verhalen de ronde. De één zweert erbij en de ander vindt het onnodig. Toch is er overduidelijk sprake van bewezen nut van vitaminepreparaten slikken. In het bijzonder voor vitamine D geldt dat 50+’ers hiervan niet meer voldoende kunnen opnemen door zonlicht alleen en een tekort hieraan brengt reële gezondheidsrisico’s met zich mee. De Gezondheidsraad adviseert deze doelgroep daarom dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken.

De Consumentenbond heeft onlangs een groot aantal multivitaminen en vitamine D supplementen voor 50+’ers getest. Hieruit komt naar voren dat er tussen de verschillende producten veel verschil is in de dosering. Maar liefst 50 van de 61 uitgeplozen middelen doorstaan de test niet. Het online merk Flinndal blijkt de doseringen het meest op orde te hebben en staat binnen de categorieën multivitaminen voor vrouwen 50+ en multivitaminen 70+ op nummer één. De dosering van de vitaminen en mineralen vliegt nergens uit de bocht, het vitamine D gehalte is optimaal én er wordt duidelijk aangegeven dat het product speciaal voor 50+ vrouwen is. Dit laatste is bij sommige merken erg onduidelijk, zo zijn er meerdere merken die producten aanduiden met de vrij vage term ‘senioren’.

De Gezondheidsraad beveelt mannen en vrouwen van 70+ aan om dagelijks geen 1o maar 20 microgram vitamine D te slikken, het gebruik van de term ‘senioren’ biedt in zulke gevallen dus niet voldoende duidelijkheid waard0or consumenten niet makkelijk kunnen bepalen of het middel voor hen geschikt is. Ditzelfde geld voor merken die de aanduiding 65+ hebben, terwijl 70+ een veel reëlere grens is om aan te houden.

Van alle onderzochte producten is Flinndal Multi 70+ het enige product waarop staat dat het specifiek voor 70+’ers bedoeld is. Daarnaast bevat het supplement het juiste vitamine D gehalte. Inge Hendriks, Productmanager bij Flinndal zegt hier het volgende over:

“Bij Flinndal kijken we goed naar de behoefte aan specifieke voedingsstoffen in verschillende levensfasen. Dat de Consumentenbond onze inspanningen waardeert met een eerste plaats, is een enorm fijne bevestiging.’’

In de categorie vitamine D supplementen voor 50+’ers, staat Davitamon op de eerste plaats. Het Belgische merk geeft het duidelijkste aan op de verpakking welke dosering bij welke leeftijd past.

Naarmate we ouder worden, neemt de opname van vitamine B12 af. Daarnaast gaat de vitamine D behoefte voor vrouwen 50+ en ouderen 70+ omhoog. Een multivitamine van goede kwaliteit die is afgestemd op de behoefte van de doelgroep, kan een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon zijn.