Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sylvana Simons

08-11-2019 09:31

SintSint

Syl!

Het zijn verwarrende tijden, meid.

Zie ik opeens een foto van jou en je GroenLinks-collega in de Amsterdamse gemeenteraad Tirza de Fockert met dozen vol tampons en maandverband voorbij komen.

Ik dacht: Syl die zélf iets tilt? Die moet dan wel een heel belangrijke actie begonnen zijn tegen het éénkleurbeleid van tampon- en maandverbandfabrikanten. Dat zo’n wit tampontouwtje uit je zwarte poeni of zo’n wit nogablok in je huidkleurige Jansen en Tilanus echt niet inclusief is enzo en dat jullie eisen dat er ook ToC (tampons of colour) en MoC (maandverbanden of colour) op de markt komen.

Maar het was iets anders: De Fockert en jij zamelden in de Amsterdamse gemeenteraad tampons en maandverband in voor ‘menstruerende mensen’ die zijn aangewezen op de Voedselbank. Want 1 op de 10 ‘menstruerende mensen’ heeft volgens De Fockert niet voldoende geld om die middelen zelf te kopen.

‘Menstruerende mensen’, ja.

Geen grap.

 

De Fockert is sowieso niet grappig. Zij is het raadslid dat vorig jaar nog voorstelde om de varende vluchtelingentaxi’s die hun vrachtjes nu in Zuid-Europa afleveren rechtstreeks naar Amsterdam te laten varen. Geen gedoe, gewoon feestelijk op de kade onthalen die stumperds en ze voorzien van een huissleutel, een pas van de zorgverzekeraar, een levenslange uitkering en wat hen verder nog van pas komt.

Ik kan even niet terugvinden of jouw partij, BIJ1, het plan van De Fockert officieel ondersteunde, maar dat mogen we, gezien de ‘colour’ van de betrokken passagiers, gevoeglijk aannemen. Hoe meer zieligerds, hoe meer vreugd, nietwaar?

Enfin, ‘menstruerende mensen’ dus.

Geen grap.

Maar toch heb ik er heel hard om gelachen.

Want De Fockert heeft het niet voor niets over ‘mensen’. Ze doelt naast ‘vrouwen’ op ‘transmannen’.

En ik geloof er geen reet van dat er ook maar één menstruerende omgebouwde is die wél bakken met geld kan uitgeven aan balen zware Van Nelle, halve liters Schultenbräu en extra glad scherende Gillette Fusion-mesjes voor de baard, maar géén 0,99 euro per vier weken kan missen om 32 Aldi-tampons tussen zijn benen te stoppen.

Die gasten hebben dan hun prioriteiten niet helemaal op orde.

Net als jij…

Dikke kus!

JanD

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me. En anders lekker niet. Vrij land.