Business

Speelgoedketens doen Zwarte Piet in de ban

18-11-2019 20:24

De grootste speelgoedketens in Nederland hebben dit jaar bij het aankleden van de winkels zelden een plekje voor Zwarte Piet, blijkt uit een rondgang van NU.nl. De winkeliers kiezen geen kant in de zwartepietendiscussie en proberen elke vorm van controverse te vermijden.

Van de gevraagde speelgoedwinkels neemt Intertoys, de grootste speelgoedketen in Nederland met meer dan tweehonderd vestigingen, de grootste stap: Pieten komen helemaal niet meer voor in de aankleding van Intertoys-winkels. Zo vermijdt de keten ongemakkelijke situaties, aldus een woordvoerder.

Een andere grote speelgoedketen, die niet genoemd wil worden, probeert het gebruik van wat voor soort Piet dan ook zoveel mogelijk te vermijden in de winkel. Een medewerker zegt dat de keten zo de zwartepietendiscussie wil ontlopen. Detailhandel Nederland ziet de traditionele Zwarte Piet ook steeds minder vaak terug in de Nederlandse winkelstraat. “We zien dat er langzaam een verandering gaande is”, zegt woordvoerder Laetitia Gruwel van Detailhandel Nederland.

ANP