Buitenland

Israël bombardeert omgeving Damascus na raketaanval

20-11-2019 12:36

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben Iraanse en Syrische doelen in Syrië aangevallen. Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger was het een vergelding voor raketten die een dag eerder op Israël waren afgevuurd.

“Gevechtsvliegtuigen hebben tientallen militaire doelen die behoren tot het Iraanse Quds-korps en het Syrische leger in Syrië bestookt, waaronder raketinstallaties, hoofdkwartieren, wapendepots en militaire bases”, aldus de woordvoerder.

Syrisch afweergeschut heeft de meeste raketten neergehaald, meldde het Syrische staatspersbureau SANA. “Om 01.20 uur hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen de nabijheid van de hoofdstad Damascus bestookt met meerdere raketten”, berichtte SANA. “Onze luchtverdediging heeft de zware aanval weerstaan en de vijandelijke raketten onderschept voordat de meeste hun doelen konden bereiken.”

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat zeker elf “strijders” zijn gedood, onder wie zeven buitenlanders. De in Groot-Brittannië gevestigde organisatie, die zich baseert op lokale bronnen, kon niet zeggen of het gaat om Iraniërs. Ook zouden vier burgers gewond zijn geraakt.

Iran steunt in Syrië het regime van president Bashar al-Assad. De woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat het belangrijkste doelwit zich bevond bij de internationale luchthaven van Damascus. Vanuit dat gebouw zou het transport worden gecoördineerd van “militaire hardware van Iran naar Syrië en dan vanuit Syrië naar andere bestemmingen”.

ANP