Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle kattenbezitters

27-11-2019 12:23

Beste kattenbezitters,

Vergeet de stikstofcrisis. Vergeet de integriteitscrisis. Vergeet de klimaatcrisis.

Er komt een kattencrisis aan!

En Trouw, die kleine christelijke haatzaaikrant die niets geleerd heeft van het demoniseren van Pim Fortuyn, is de schuldige.

Die zorgt er voor dat jullie (en mijn) katten voortaan niet meer los buiten mogen lopen.

De beestjes moeten voortaan binnen blijven of, net als honden, aan een lijn worden uitgelaten.

Dat zit zo: Trouw laat de juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit vandaag in de krant uitleggen dat katten los laten rondlopen volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn illegaal is. En die eindigen hun betoog met: “Wie een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse overheid, die de Europese richtlijn moet handhaven, maakt dus een goede kans op succes.”

Ofwel: er hoeft maar één boze buur naar de rechter te stappen om een verbod op loslopende huiskatten af te dwingen en er breekt in Den Haag net zo’n paniek uit als rond de stikstofcrisis. Waarvan ik de gevolgen hopelijk niet hoef uit te leggen.

Trouwborst en Somsen krijgen in Trouw alle ruimte om uit te leggen welke ellende onze lieve huiskatten allemaal aanrichten.

Black FridayBlack Friday

Katten die de deur uitgaan, richten volgens de twee “een ravage” aan. Ze zijn een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, ook zoogdieren. En daar hoeven ze niet eens voor te jagen: “Puur de aanwezigheid van een kat kan vogels zoveel stress bezorgen, dat zij bijvoorbeeld beperkt broeden en hun jongen minder voeren.” En: “Katten kunnen vogels bovendien met een voor hen dodelijke ziekte opzadelen.” Ze besluiten met: “Maatregelen zijn dus onontkoombaar.”

Ik keek naar onze Hylke, Luna, Billy, Roosje en Daantje, de vijf die een muizenplaag op ons erf voorkomen, en ik dacht: die smerige haatzaaiers kunnen de tering krijgen. Dan maar de illegaliteit in!

Er stond nog wel één grappig zinnetje in dat verhaal in Trouw.

“De kat vindt zijn oorsprong in Afrika.”

Toen ik het hele verhaal nog eens terug las en ‘kat’ verving door ‘Afrikaan’ vrolijkte ik pardoes op.

“Richten een ravage aan…”

“Een van de grootste uitroeiers…”

“Bezorgen stress…”

“Kunnen dodelijke ziekte veroorzaken…”

Alleen dat “maatregelen kunnen niet uitblijven” kon ik niet plaatsen.

Tenzij ze daarmee bedoelen dat we voortaan een foei-gesprek met onze katten moeten gaan houden, als ze weer eens met een groep een oud vogeltje hebben beroofd, een jong egeltje in elkaar hebben geslagen of een muis de kop hebben afgehakt met hun machetes.

Groet,

JanD

PS. Mijn dinsdagse column bij Radio Veronica was er eentje speciaal voor de beelddenkers. Denk: Annemarie Jorritsma, seks en zweep, beluister ‘m en deel ‘m met mensen die je een slechte nachtrust toewenst.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.