Politiek

Cynische EU blijft achter cynische ‘vluchtelingendeal’ met ‘betrouwbare NAVO-partner’ Turkije staan

06-12-2019 19:22

Turkije en de Europese Unie willen nauw blijven samenwerken op het gebied van migratie. Beide partijen blijven achter de vluchtelingendeal uit 2016 staan en zijn bereid tot nieuwe afspraken, meldt de Europese Commissie na een bezoek aan Ankara.

De deal behelst onder meer dat alle migranten die aankomen in Griekenland mogen worden teruggestuurd naar Turkije. Voor elke migrant die Turkije terugneemt, laat Europa een Syrische vluchteling naar de EU overkomen. Voor de opvang van vluchtelingen in Turkije droeg de EU de afgelopen jaren al 6 miljard euro bij.

De nieuwe EU-commissarissen verantwoordelijk voor migratie, de Griekse vicevoorzitter Margaritis Schinas en de Zweedse Ylva Johansson, hadden “constructieve gesprekken” in de Turkse hoofdstad. Ze werden ontvangen door president Erdogan en andere hooggeplaatste politici. De twee wilden met hun bezoek “concreet laten zien dat de EU haar betrokkenheid bij en samenwerking met Turkije als een belangrijke strategische partner en buur wil voortzetten”, aldus het dagelijks EU-bestuur.

Erdogan dreigde in oktober nog miljoenen Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen als de EU haar kritiek op de Turkse inval in Syriƫ niet zou inslikken.

Anp