Marketing

Zonnepanelen versus zonnedakpannen

06-12-2019 14:46

Iedereen in Nederland kent zonnepanelen tegenwoordig al, maar we zijn een stuk minder bekend met zonnedakpannen. Ze zijn redelijk vergelijkbaar aangezien ze beide het genereren van stroom als doel hebben. Toch zijn er ook verschillen. Het kopen van zonnepanelen is overigens sowieso aan te raden, al kun je ook zeker kiezen voor zonnedakpannen.

Zonnedakpannen zijn eigenlijk gewoon dakpannen maar dan met zonnecellen. Ze zijn een stuk onopvallender dan zonnepanelen, die natuurlijk veel groter zijn. Toch werken ze hetzelfde door de zonnecellen die zowel in dakpannen als in de panelen zitten. Om aan te tonen dat zonnedakpannen nog altijd erg nieuw zijn, het eerste huis met een zonnedak in Nederland werd in 2015 opgeleverd. De verwachting is dan ook dat de dakpannen steeds verder worden ontwikkeld, net zoals met andere innovaties.

Het maken van een keuze tussen zonnepanelen en zonnedakpannen zal je voornamelijk doen op basis van smaak. Zonnepanelen zijn natuurlijk een stuk groter dan zonnedakpannen en vallen dus ook meer op als je ze op jouw dak laat installeren. Zonnedakpannen kun je gewoon op jouw dak plaatsen in plaats van de standaard dakpannen die er normaal op liggen. Ze zijn voornamelijk perfect voor mensen die in een monumentale pand wonen, aangezien zij geen zonnepanelen op de woning mogen plaatsen van de gemeente. Zonnedakpannen zijn over het algemeen dan wel toegestaan.

Dat zonnedakpannen nog altijd zo nieuw zijn in Nederland is overigens niet de enige reden waarom we ze weinig zien in ons land. Ze kosten namelijk ook een stuk meer dan de gewone zonnepanelen. Per kWh zijn de dakpannen ongeveer 2,5 keer zo duur als de panelen. Bij normale zonnepanelen prijzen moet je denken aan een bedrag van ongeveer 5 duizend euro, maar bij de zonnedakpannen moet je toch al snel meer dan 10 duizend euro betalen.

Dit hogere bedrag zorgt er natuurlijk ook voor dat de terugverdientijd van zonnedakpannen een stuk hoger ligt dan bij de zonnepanelen. Dit duurt toch al wel 15 tot 20 jaar voordat je daadwerkelijk winst gaat maken op de grote investering. Het termijn van zonnepanelen duurt veel korter, na zo een 7 jaar ga je hierop al winst maken. Dat de terugverdientijd langer is bij dakpannen dan bij panelen komt ook doordat de installatie een stuk lastiger is, waardoor het ook duurder zal kosten.