Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan VVD-leider Rutte

07-12-2019 09:31

KerstKerst

Meneer Rutte,

Van 10 juni tot en met 2 juli 2000 werd in Nederland (en België) het EK voetbal gespeeld.

Ik heb van dat toernooi als freelancer verslag gedaan voor het weekblad Panorama. Voor dat werk ontving ik een vaste vergoeding per dag en een vast bedrag per kilometer.

Daarnaast schreef ik columns voor de website Freeler voor een vast bedrag per column. Ook vroeg het frisdrankmerk Coca-Cola, één van de sponsors van het EK, mij om wedstrijdverslagen te maken voor hun actiewebsite. Hiervoor ontving ik een vast bedrag per verslag én een vast bedrag per kilometer.

Ik kreeg dus gedurende dat EK van 2000 elke kilometer die ik zakelijk reisde dubbel uitbetaald.

Een beetje vergelijkbaar met hoe Klaas Dijkhoff, Stef Blok, u en ongetwijfeld ook Halbe Zijlstra zich in hun jaren als fractievoorzitter van de VVD lieten rondrijden in de BMW met chauffeur van de zaak en óók nog een vaste, onbelaste, jaarlijkse vergoeding voor overige reiskosten in jullie zak staken.

Er is alleen één belangrijk verschil: mijn dubbele reiskosten werden betaald door commerciële bedrijven, u pakte geld van de overheid.

Even een reminder: ‘de overheid’, dat zijn: wij, de belastingbetalers.

Dijkhoff, de huidige fractievoorzitter van de VVD, heeft die 4900 euro netto per jaar inmiddels terugbetaald. Zo hoopte hij de commotie over zijn onbeschaamde geldgraaierij met onnodig wachtgeld enzo een beetje te dempen. (Mislukt!)

U zei gisteren dat u niet van plan bent de dubbele reiskostenvergoeding die u van 2006 tot 2010 kreeg terug te storten.

U deed niets crimineels, vond u.

Het waren anderen tijden, zei u.

Het ging ook om heel andere bedragen, zei u.

Het eerste is natuurlijk formeel waar. Als het niet alleen naar de geest, maar ook naar de letter van de wet ‘diefstal’ was geweest, had het Openbaar Ministerie u vast al van uw bed gelicht. En hadden de burgemeesters de politiebureaus extra geopend, hadden er voorbedrukte aangifteformulieren klaar gelegen, waren er oproepen in de moskeeën geweest om die te gaan tekenen, enz., enz.

Andere tijden waren het zeker. De jaren van de kredietcrisis, van omvallende banken, van stijgende werkloosheid, van koophuizen die ‘onder water’ kwamen te staan – typisch van die jaren waarin ons belastinggeld harder nodig was om ons stelsel overeind te houden dan om een fractievoorzitter van de VVD te spekken met een oneigenlijke reiskostenvergoeding.

Dan nog even over de bedragen. U zei gisteren dat het om “iets van 20.000 euro” ging. En dat het “de bedragen wel wat lager waren dan nu”.

Nu ben ik niet zo heel goed in googelen, maar ik kwam dus op de Wettenbank van de website Overheid.nl dit tegen:

Correct me if I’m wrong, maar volgens mij staat daar dat Tweede Kamerleden voor ‘overige reiskosten’ een vaste jaarlijkse vergoeding krijgen op basis van 17.500 kilometer.

Aangezien die vergoeding net in 2006 was verhoogd van 18 naar 19 cent per kilometer, is dus tamelijk exact uit te rekenen hoeveel belastinggeld u ten onrechte in uw zak stak.

U was van 28 juni 2006 tot en met 13 oktober 2010 fractievoorzitter van de VVD. Dus het gaat in uw geval niet om “iets van 20.000 euro”, maar om exact 14.283,84 euro. U had uw loonstrookjes er op nageslagen, zei u, maar u was blijkbaar te nonchalant (of arrogant) om even wat bedragen bij elkaar op te tellen en dacht: als ik het dik naar boven afrondt, krijg ik daar in elk geval geen gezeik meer over.

Dat de bedragen “wel wat lager waren dan nu” is eigenlijk nog het meest nieuwswaardige aspect van uw verhaal, want dat is namelijk wáár. U loog eens een keer niet! U had opeens wel een keer actieve herinneringen aan iets!

Want waar Dijkhoff (en ongetwijfeld Zijlstra) 4900 euro netto per jaar extra meegraaiden, was het bij u 3325 euro (17.500 km à € 0,19).

Maar weet u wat ik nou zo stuitend vind, meneer Rutte?

Het gemak, de desinteresse, waarmee mensen zoals u, en Dijkhoff, praten over bedragen waar dankzij uw kabinetten steeds meer mensen alleen maar van kunnen dromen.

Dat steeds meer Nederlanders dankzij uw kabinetten moeite hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen, en dat jullie je schouders lopen op te halen over 3325 of 4900 euro legaal gejatte extraatjes van hún belastingcenten en het verschil niet weten tussen 14.283,84 en “iets van 20.000” euro.

Die kloof, meneer Rutte, is niet meer te overbruggen.

Het wachten is op uw val.

Groet,

JanD

PS. Ik wens u, ondanks alles, een leuke laatste Kerst als premier.

UPDATE 1 Er zijn mensen die beweren dat ik niet moet rekenen met 19 cent per kilometer, maar met 37 cent. Die dan boven de 19 cent belast zou zijn. Ik moet geld verdienen, dus ik geloof het verder wel, maar zóu het om 37 cent gaan, dan is “iets van 20.000 euro” dus 27,815,90 euro, waarvan 13.532,06 belast werd.

UPDATE 2 MAARRR… dan waren de bedragen dus niet “wat lager”, maar juist hóger! Toch? Weet u wat? Doe even de bonnetjes!

UPDATE 3 Vanaf 1 minuut 52 horen we het u allemaal helder uitleggen bij de Staatsomroep.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.