Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Eva Vlaardingerbroek

08-12-2019 09:31

KerstKerst

Beste Eva,

Zo, dat gaat rap!

Je bent, neem ik aan, bekend met het (ten onrechte) aan Mahatma Gandhi toegeschreven citaat ‘First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win’.

Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan bevechten ze je en tenslotte win je.

Jij hebt stadium 1 en 2 nagenoeg overgeslagen en kwam eind oktober in één klap binnen in stadium 3.

Dat was toen een stel ranzige blanke mannen van middelbare leeftijd onder aanvoering van een webredacteur van het Algemeen Dagblad als wilde hyena’s op je dook op social media. Want jij, kersvers meester in de rechten, had de gore lef gehad de fopstraf die een verkrachter kreeg te bekritiseren.

Die aanval op jou gebeurde met zoveel intimiderend verbaal geweld, dat negen van de tien slachtoffers in jouw geval hun Twitter-account zouden hebben afgesloten en hun mening voortaan wel voor zich zouden houden.

Jij ging gewoon door.

Aanval 1 uit fase 3 afgeslagen.

De club wist dus dat ze met zwaarder geschut moest komen.

Na het ordinaire straattuig rond die webredacteur van het AD moesten ze nu met iets van wat meer statuur op de proppen komen: een zogenaamd kwaliteitsmedium.

Toen je als spreker optrad bij het congres van Forum voor Democratie besloot de redactie van de Volkskrant de taak van beul op zich te nemen.

Dat leidde gisteren tot een groot artikel waar geen gek citaat van jou instond, maar dat tóch bij de lezer die nog nooit van jou gehoord had (ik gok: 90 procent, minimaal) de geur achterliet dat ze kennismaakten met de reïncarnatie van Eva Braun.

Ik ga de bagger niet herhalen. Wie wil weten hoe framing en karaktermoord werkt, moet het stuk vooral zelf maar lekker lezen.

Jij werd natuurlijk pislink.

En dat vind ik jammer, Eva.

Want wat je door je woede vergat, is dat je met zevenmijlslaarzen ‘Ghandi’s’ stadium 4 aan het naderen bent.

Als zelfs zelfbenoemde kwaliteitsmedia als de Volkskrant zich moet bedienen van seksisme, van het uit zijn verband rukken van citaten en van het inschakelen van Amerikaanse wetenschappers die nog nooit van Nederland hebben gehoord voor ‘tekstanalyses’, dan weet je wel hoe laat het is. Dan hebben ze geen argumenten, dan hebben ze alleen nog smerige trucs.

Nu volgen alleen nog de columnisten.

Dezelfde oude viespeuken die vorige week Arnold Karskens’ ‘Ongehoord Nederland’ in de fascistische hoek wilden plaatsen en waar de volgende de de kat op poept en piest.

En Asha natuurlijk, over een week of twee.

En dan heb je gewonnen.

En ligt er een mooie toekomst voor je.

Als ik je als oude man nog één raad mag geven: laat je niet misbruiken. Niet door je ‘vrienden’, niet door je vijandjes.

Blijf gewoon Eva Vlaardingerbroek, een keurige, intelligente, tegendraadse vrouw.

Maar professionaliseer wél, nu je je in de jungle van de publieke aandacht begeven hebt. Leer (beter) ‘nee’ zeggen als er mensen bellen (of mailen) die je voor hun karretje willen spannen of willen naaien. En ken je waarde.

Eén Anne Fleur Dekker is wel genoeg, dunkt mij.

Anders blijkt het toch te kloppen, wat ze zeggen over domme blondjes..

Groet,

JanD

PS. Muziek!

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.