Een paar weken geleden was ik in het Europees Parlement. In de ledenbar sprak ik met FvD-Europarlementariër Derk Jan Eppink. Zijn collega Rob Roos was ook meegekomen. We spraken hoe ze op de kandidatenlijst van FvD zijn gekomen, hoe het in het Europees Parlement gaat en wat hun plannen voor de komende tijd zijn. Eppink en Roos zijn uiterst vriendelijke heren die altijd bereid zijn een praatje met je te maken. Een verademing vergeleken met nogal wat andere FvD’ers die niet eens hun mail beantwoorden.
Vorige week was het FvD-congres in Barneveld. Daar kwam Derk Jan Eppink aangelopen. Hoffelijk als altijd schudde hij mij de hand. Rob Roos kwam ook een kort babbeltje maken. Zo zijn er bij FvD meer: Arjan de Kok bijvoorbeeld, de fractievoorzitter van Gelderland, en Wim de Groot, de organisator van het congres. FvD is een partij voor rechts-conservatieve Nederlanders waar je het mee oneens kunt zijn, maar veel leden en politici gaan uiterst hoffelijk en vriendelijk met je om. Je zou ze een nette partij gunnen.
In die partij zitten ze niet. Laten we de score van deze week bekijken.
FvD-Statenlid Stijn Hesselink suggereerde op Twitter dat de daders van een groepsverkrachting allochtoon zijn: ‘Zes van de acht verdachten zijn neven’, dus ‘dan weet je al in welke richting je het moet zoeken. Het waren vast Scandinaviërs #ahum’. Het bleken autochtone Brabanders te zijn. Toen kwamen er een halfbakken excuses: ‘Vaak weet je in dat soort gevallen in welke richting je het moet zoeken, maar in dit geval lag het tot mijn verbazing toch anders. Dat had ik niet moeten doen en daarmee is wat mij betreft de kous af.’
Deze week kwam ook Daniel in het nieuws, een jongen die in Amsterdam geboren en getogen is, maar in de gevangenis kwam te zitten omdat hij door een fout geen Nederlands paspoort heeft. Baudet noemt het ‘propaganda’ dat de publieke omroep deze jongen ‘Amsterdammer’ noemt. Baudet deed nog een halfslachtige poging zijn tweet te nuanceren maar ook die mislukte. Er is geen enkele reden waarom de NOS deze jongen geen Amsterdammer zou mogen noemen, maar het is wel een stuk duidelijker waarom Hesselink niet op zijn bevooroordeelde tweets is aangesproken.
Toen hadden we Sid Lukkassen, de man die via FvD een baantje kreeg bij de ECR-fractie in het Europees Parlement waar ook FvD onderdeel van uitmaakt. Sid heeft een roman geschreven waarin hij fantaseert over aanslagen door moslims waarna alleen ‘louterend contra-geweld’ nog een oplossing is. Het executeren van linkse mensen kan daarbij aan de orde zijn. De Dagelijkse Standaard – toch niet bekendstaand als het meest linkse medium van Nederland – noemde het werk ‘ziek’ en daar heeft de website natuurlijk gelijk in. Wat zouden ze er bij ECR van denken?
FvD is de partij van aardige mensen als Derk Jan Eppink, Rob Roos, Arjan de Kok en Wim de Groot, waar je vriendelijk een babbeltje mee kunt maken en die je op zo’n moment niet op enig extremisme kunt betrappen. De grote vraag is: wat vinden zij eigenlijk van de score van afgelopen week? Vinden De Kok en De Groot het in orde dat Hesselink de bevolking opzet tegen allochtonen? Vindt Roos het oké dat Baudet Amsterdammers kennelijk op hun huidskleur beoordeelt? En is Eppink trots op de door FvD in Brussel geparachuteerde medewerker?
De kans is groot dat het antwoord op al deze vragen nee is. Het grote probleem is wel hoe we dat te weten kunnen komen. Hesselink, Baudet en Lukkassen werden deze werk door geen enkele FvD’er publiekelijk terecht gewezen. Dat is ook niet zo gek: in de hiërarchische structuur van FvD kijk je wel uit voordat je kritiek geeft op je politiek leider of op mensen die onder zijn verantwoordelijkheid ergens zijn neergezet. Voor je het weet heb je een royement aan je broek.
Zolang FvD’ers zich niet publiekelijk uitspreken, is dat een teken dat ze – alle vriendelijke praatjes ten spijt – instemmen met alle ellende die vanuit de partij de wereld in wordt geslingerd. Het was altijd al moeilijk publiekelijk kritiek te leveren vanwege het gebrek aan partijdemocratie, maar langzaam wordt de drempel steeds hoger. Elke dag wachten levert meer incidenten op waar je over hebt gezwegen en waar je stilzwijgend mee instemde. Als je deze week je mond dichthoudt, kan de boze buitenwereld je weer op drie extra kwesties aanspreken. En dat terwijl de lijst aan incidenten al ontzettend lang was.
Zo wordt de drempel om een duidelijke grens te trekken elke dag hoger. De vraag aan al die vriendelijke FvD’ers zou moeten zijn: waar ligt jullie grens eigenlijk? Hebben jullie die?
Chris Aalberts onderzoekt dit jaar de ontwikkeling van Forum voor Democratie (FvD). Hij kijkt naar de ontwikkeling van de partijorganisatie, de prestaties van FvD in Amsterdam en de werkzaamheden in de provincie, de Senaat en Brussel.