Politiek

Omstreden GroenLinks Kamerlid Isabelle Diks opnieuw in opspraak vanwege vergoeding

10-12-2019 10:59

GroenLinks legt een omstreden vergoeding die Tweede Kamerlid Isabelle Diks heeft ontvangen voor aan de nieuwe integriteitsadviseur van de Tweede Kamer. Diks kreeg een vergoeding van ruim 46.000 euro netto omdat ze in Leeuwarden zou wonen, maar verbleef volgens HP/De Tijd het leeuwendeel van de tijd in Den Haag. Eind vorige maand kwam Diks al in opspraak omdat ze haar Kamersalaris aanvulde met wachtgeld vanwege ‘een bepaald bestedingspatroon’.

Lees ook – GroenLinks Kamerlid Isabelle Diks vulde salaris aan met wachtgeld vanwege ‘bepaald bestedingspatroon’

GroenLinks vindt ‘het belangrijk dat er geen onduidelijkheid bestaat over de regels en de toepassing daarvan door Isabelle Diks’, laat de partij weten. Diks was namens GroenLinks wethouder in Leeuwarden van 2008 tot 2017, waarna ze de overstap maakte naar de Tweede Kamer.

Diks is niet het eerste Kamerlid dat deze vergoeding mogelijk ten onrechte ontving. PVV’er Dion Graus en FVD-Kamerlid Theo Hiddema kwamen eerder dit jaar om diezelfde reden onder vuur. Hiddema gaf toe en stortte het ontvangen geld terug aan de Kamer. Naar dierenopvang De Poezenboot maakte hij nog eens hetzelfde bedrag over. Graus houdt vol dat hij wel degelijk in Limburg woont en recht heeft op de toelage.

Lees ook – Jesse Klaver: Isabelle Diks had mij eerder moeten vertellen over haar wachtgeld-affaire

Ronald van Raak – Schaf het wachtgeld af en laat voor politici gewoon de WW gelden

ANP/TPO