Richard de Mos – Het Old Boys Network predikt integriteit maar maakt weinig klaar

12-12-2019 15:19

Exterieur van het Haagse stadhuis. ANP REMKO DE WAAL

Den Haag heeft na twee maanden onderhandelen een nieuw college. Maandagmiddag presenteerden VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA – allen leden van het Old Boys Network – hun coalitieakkoord. Volgens de partijen zijn ‘continuïteit’ en ‘integriteit’ de steekwoorden. De opzichtige integriteitskaart was natuurlijk een sneer naar mijn partij Hart voor Den Haag die op basis van valse beschuldigingen begin oktober vakkundig buitenspel is gezet. Met de beloofde continuïteit werd vast een voorschot genomen op hun voornemen om elkaar de komende jaren – ongeacht de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 – vast te houden, zodat zetelrovers à la mijn partij geen kans meer zouden maken om de gevestigde orde een pak slag te geven. Dat dit ijdele hoop is zal de toekomst uitwijzen.

‘Johan Remkes kan weinig aanvangen op het gebied van integriteit’

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag wil wethouders screenen op integriteit. Door een leemte in de wet mag dat alleen op vrijwillige basis. Daardoor kan Remkes weinig aanvangen op dit gebied. In het kersverse coalitieakkoord staat dat bij grote projecten standaard een risicoanalyse zal plaatsvinden. Het klinkt allemaal mooi, maar u en ik weten dat het Old Boys Network elkaar altijd de hand boven het hoofd zal houden. Vragen zijn er namelijk zat te stellen. Hoe zat het nou op de Haagse Markt waar ten tijde van verantwoordelijk wethouder Revis zijn broer een standplaatsvergunning kreeg? Hoe zit het nou met die topambtenaar die door diezelfde Revis voor de bus is gegooid omdat er bij de meerkosten van 30 miljoen euro voor het cultuurpaleis aan het Spui iets niet klopt? Hoe zit het met de ontslagen GroenLinks persvoorlichter die ondanks een #MeToo affaire dankzij wethouder Van Tongeren een nieuwe baan kreeg op het stadhuis? Hoe zit het met D66-wethouder Van Asten die vanaf 2016 de fondsen wierf voor zijn partij? Volgens Follow the Money zou de gemeente Noordeinde 64 voor een ‘schamele’ 1,7 miljoen euro hebben aan een Haagse tassenontwerper, terwijl het volgens onafhankelijke taxateurs – die eerder waren ingeschakeld door De Telegraafminimaal 3 miljoen euro waard is. Ook weer een vraag dat schreeuwt om onderzoek binnen die dekselse oude macht.

‘De locals kunnen dus weer fluiten naar gelijke behandeling’

Ook landelijk viert hypocrisie hoogtij. Daar waar lokale partijen geen eurocent subsidie krijgen en er überhaupt geen regels gelden over hoe zij aan hun donaties mogen komen, pleitte minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, daags na de karaktermoord op mijn partij, terecht voor bindende regels voor giften aan lokale en regionale partijen. Ze vertelde er echter niet bij hoe lokale partijen dan wél aan gelden moeten komen om te wedijveren met landelijke partijen. Ook over de resultaten van het undercover-onderzoek dat de Telegraaf afgelopen zomer deed bij landelijke partijen bleef het verder muisstil. Alle Old Boys Network partijen wilden meewerken om voor 15.000 euro de wet te omzeilen. Als ‘beloning’ ligt er een voorstel van het kabinet om voor de periode 2020-2024 de subsidie voor landelijke politieke partijen te verhogen met 8.650.000 euro per jaar. Deze politieke partijen mogen zelf bepalen hoe zij de extra subsidie over de verschillende organisaties binnen hun partij willen verdelen. In totaal krijgen de landelijke partijen 26.850.000 euro om de landelijke partijen te versterken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast komt er een fors gesubsidieerd kennispunt waarmee onderzocht wordt hoe landelijke partijen de lokale democratie verder binnen hun invloedssfeer kunnen krijgen. In plaats van het gelijk trekken – zowel qua regels als qua financiering – tussen landelijke en lokale partijen, kunnen de locals dus weer fluiten naar gelijke behandeling.

‘Mark ‘Dividendbelasting’ Rutte zal ook wel vergeten zijn dat de VVD de partij blijft met de meeste en ernstigste integriteitsaffaires’

Op persoonlijk vlak wil het binnen het Old Boys Network ook maar niet vlotten om de door hen zelf zo bewierookte integriteit. Zoals zo veel zal Mark ‘Dividendbelasting’ Rutte ook wel vergeten zijn dat de VVD de partij blijft met de meeste en ernstigste integriteitsaffaires. Snel wegmoffelen de bemoeienis van een VVD-minister in de zaak-Wilders, niet lullen over GroenLinks Kamerlid Isabelle Diks die onterecht een vergoeding van 46.000 euro voor verblijfskosten opstreek, niets mis met Penthouse Pechtold die een appartement ter waarde van 135.000 euro aannam.

Nee, voor het Old Boys Network blijft integriteit inderdaad een steekwoord. Voor een ieder die het integer vindt om de grootste partij van Den Haag – en daarmee de wil van de kiezer – op basis van valse beschuldigingen buitenspel te zetten: welterusten!