Politiek

Geen pensioen voor Henk Krol – 50PLUS-leider opnieuw lijsttrekker

14-12-2019 17:13

Henk Krol wordt opnieuw lijsttrekker van 50PLUS. Hij kreeg in een ledenraadpleging van de partij 89 procent van de stemmen. “Ik ben met stomheid geslagen”, reageerde Krol die de enige kandidaat was. “Krol heeft z’n werk goed gedaan”, verklaarde partijvoorzitter Geert Dales op de algemene ledenvergadering in Apeldoorn. “Dan moet je met een goed argument komen om niet met hem verder te gaan.” Het partijbestuur wilde alleen met hem verder als er “overtuigende steun” van de leden was. 51 procent was onvoldoende geweest, aldus Dales. Van de leden bracht 26,3 procent hun stem uit. Het was voor het eerst in haar tienjarig bestaan dat de partij een ledenraadpleging hield.

Het is de derde keer dat de 69-jarige Krol de voorman wordt van de ouderenpartij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hij zit – met een kleine onderbreking – sinds 2012 in de Kamer. De fractie telt nu vier zetels. De verkiezingen zijn uiterlijk in maart 2021.

Er was nog wel een tegenvaller voor het bestuur. De kandidaat-voorzitters voor de commissies die het verkiezingsprogramma en de kandidaten moeten samenstellen, kregen geen steun van de leden. Zij klaagden daarover onvoldoende te zijn geïnformeerd.

Dales sprak dat tegen. Volgens hem waren de leden ruim op tijd op de hoogte gesteld. Dat overtuigde de leden niet waarop zij besloten de beide onderdelen van de agenda te schrappen. Het bestuur komt nu met een nieuw voorstel. “Daar komen we uit”, zei Dales.

ANP