Achtergrond

Maurice de Hond: De uitslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk kon je zien aankomen

15-12-2019 10:24

De verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk is volledig in lijn met de trend die we in vrijwel alle Westelijke democratieën zien, dat stellen Maurice de Hond en Dennis Brouwer vandaag in een opiniestuk voor Peil.nl.

Volgens de onderzoekers is het vooral opmerkelijk dat in Nederlandse media in de week voor de verkiezingen nog aangegeven werd, “dat er toch nog een reële kans was dat Johnson geen meerderheid zou halen”. (pdf)

Zij halen een artikel in The Atlantic aan dat stelt dat de brede sociaaleconomische coalitie die vroeger Labour steunde in tweeën is gebroken. Daarmee Labour in scherven achterlatend.

Uit onderzoek o.b.v. de uitslagen in 2017 in het VK is al gebleken dat de decennialange samenhang tussen opleidingsniveau en stemgedrag voor Labour, verdwenen is. Waar men met een lage opleiding vroeger veel vaker Labour stemde, is dit verband nu weg.

In 2017 deden de Conservatieven het bij de lager opgeleiden aanmerkelijk beter dan Labour. Bij deze verkiezingen is dit effect alleen nog maar toegenomen, stellen de onderzoekers verder.

Voor zowel de VK als de VS zijn de twee kaarten ook gemaakt op basis van de bevolkingsomvang van de districten. In de VS is dat gedaan op basis van de bevolking per gemeente, in de VK representeert elk bolletje een kiesdistrict en elk kiesdistrict vertegenwoordigt hetzelfde aantal kiesgerechtigden. Ook dan is goed te zien hoe de patronen op elkaar lijken.