Buitenland

Extreem-links terroriseert Leipzig tijdens Oud en Nieuw, politieagent zwaar gewond

01-01-2020 21:39

In het Duitse Leipzig is tijdens de immer ‘gezellige’ Oud en Nieuw-viering een politieagent zwaar gewond geraakt tijdens rellen in de wijk Connewitz. Enkele andere agenten raakten minder zwaar gewond. De politie spreekt van een ‘gerichte aanval’ en ‘poging tot doodslag’ en zoekt de daders in de extreem-linkse hoek.

Volgens Die Welt hadden zo’n duizend mensen zich verzameld in de wijk Connewitz, die inmiddels al jaren door zich steeds crimineler gedragende extreem-linkse militanten wordt geterroriseerd, toen ‘criminelen’ een boodschappenwagen vol brandende spullen richting de polizei duwden en een grote groep de agenten bekogelden met stenen, flessen en zwaar vuurwerk.

De zwaargewonde agent moest met spoed worden geopereerd in het ziekenhuis.

Pas diep in de nacht werd het rustiger in War Zone Leipzig en namen de aanvallen op de polizei af. Er werden negen mensen opgepakt.

Veel Duitse politici hebben inmiddels hun afkeuring laten blijken over de criminele aanvallen op de polizei. Zo liet de CDU-deelstaatminister van Beieren weten:

“De aanvallen op agenten waren bewust en gericht op mensenlevens. Het doel van de provocatie is duidelijk het gebruik van extreem geweld. Deze inhumane manier van omgaan met politie grenst aan poging tot moord.”

De extreem-linkse politica Juliane Nagel (Die Linke) twitterde echter het tegenovergestelde. Volgens haar was er vooral sprake van repressief politie-optreden, provocatie door politie en uiteindelijk zelfs ‘walgelijk politiegeweld’ en ‘bewuste provocaties’.

Eerder werd in dezelfde wijk een projectontwikkelaar ernstig mishandeld omdat ze nieuwe koopappartementen wil bouwen. Ook werd door projectontwikkelaars voor miljoenen euro’s schade geleden door brandstichting.