Politiek

Richard de Mos hekelt ‘trots’ Johan Remkes op Haagse jaarwisseling

02-01-2020 16:51

De Haagse oppositieleider Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) hekelt de opmerkingen van interim-burgemeester Johan Remkes (VVD) van woensdag over de jaarwisseling in Den Haag. Remkes stelde toen ‘trots’ te zijn op de inwoners van Den Haag ‘en de professionals en vrijwilligers die hebben geholpen om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen’. De brandweer moest in Den Haag 608 keer uitrukken. Volgens de voorlopige cijfers zijn er 33 autobranden geweest en 44 aanhoudingen. Dat is niets om trots op te zijn, zegt De Mos in een perscommuniqué donderdag.

Richard de Mos – Johan Remkes speelt met vuur

Hij eist dat de gehele maand december wordt meegenomen in de jaarlijkse evaluatie van de Oudejaarsnacht die hij ‘een rampmaand’ noemt. Reden van de ongeregeldheden volgens De Mos: het schrappen van de vreugdevuren op Duindorp en Scheveningen. “Heel de maand december was na het schrappen van de Vreugdevuren een groot incident met rellen, ongeregeldheden, branden en het slopen van straatmeubilair. Het vergeten van de preventieve werking van die vuren is een grote inschattingsfout van de burgemeester die december heeft gemaakt tot een rampmaand.”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleit ervoor om volgend jaar ruim voor Oudejaarsavond in samenwerking met lokale media de strafmaat te communiceren voor het slopen van de openbare ruimte of van andermans bezittingen. Ook wil de partij een beter Meldpunt waar burgers bijvoorbeeld filmpjes van het in brand steken van auto’s naar toe kunnen sturen teneinde de daders beter te kunnen opsporen, “Het moet vooraf bekend zijn wat de strafmaat en gevolgen zijn voor het slopen en in brand steken van containers, bankjes, prullenbakken en ander straatmeubilair. Hetzelfde moet gelden voor het kapot maken van andermans bezittingen, zoals het in de brand steken van auto’s”, aldus De Mos die gelooft in een afschrikkende werking van deze preventieve maatregel.

Verder wil De Mos dat naast de bekende telefoonnummers van politie en brandweer de mogelijkheid tot melden van overlast wordt uitgebreid. De Mos: “Lanceer in een publiekscampagne ook een Meldpunt waarbij burgers worden opgeroepen om filmpjes te delen die zij hebben opgenomen van vandalen en zend die uit via de lokale media, teneinde de daders sneller te pakken. Tenslotte moeten ook de straffen van diegene die opgepakt zijn gecommuniceerd worden.” Ook wil hij gebiedsverboden voor ‘vuurwerkhooligans’.

De afgelopen weken was het onrustig in Den Haag, met name in Scheveningen, Duindorp en Laak. Vooral jongeren richtten vernielingen aan, staken vuurwerkbommen af en zochten de confrontatie met de politie. De onrust ontstond nadat de gemeente Den Haag besloot om geen vergunningen te geven voor de jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen.