Politiek Buitenland

Mike Pompeo: ‘Qassem Soleimani bereidde grote actie voor, liquidatie heeft Amerikaanse levens gered’

03-01-2020 18:35

De geliquideerde Iraanse generaal Qassem Soleimani bereidde volgens de VS een “grote actie” voor, waarbij “tientallen of zelfs honderden Amerikanen” gevaar hadden gelopen. “Het besluit van president Donald Trump om Qassem Soleimani te verwijderen van het slagveld, heeft zonder twijfel Amerikaanse levens gered”, zei minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) tegen CNN.

Pompeo vertelde niet wat Soleimani precies van plan zou zijn geweest. De Amerikaanse topfunctionaris Brian Hook, de speciale gezant voor Iran, zei tegen televisiezender Al Arabiya dat het ging om een aanval op Amerikaanse doelen in onder meer Irak en Libanon. Iran heeft veel invloed in die landen.

De Amerikaanse senator Marco Rubio schreef op Twitter dat Soleimani een “staatsgreep” aan het voorbereiden was in Irak. Daar zou de hoogste leider van Iran opdracht toe hebben gegeven. De Republikein zei ook dat Soleimani de afgelopen dagen bezig was met het voorbereiden van aanvallen op “Amerikaanse burgers, bondgenoten en belangen”.

Minister Pompeo stelde dat op basis van “inlichtingen” is besloten in actie te komen. “Deze man bracht al heel lang Amerikaanse levens in gevaar. Afgelopen nacht was het moment dat we moesten toeslaan om te zorgen dat deze op handen zijnde aanval verstoord zou worden.”

Soleimani kwam om het leven door een Amerikaanse luchtaanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De Iraanse Nationale Veiligheidsraad liet weten dat op “de juiste tijd en plaats” wraak zal worden genomen. Het belangrijke veiligheidsorgaan noemde de “criminele aanval” op de generaal de “grootste fout” die Washington heeft gemaakt in het westen van AziĆ«.

Anp