Politiek

Stef Blok over dood Qassem Soleimani: Iran werkt instabiliteit in de regio in de hand

03-01-2020 14:12

“De situatie is zorgelijk en ernstig”, zegt minister Stef Blok over de aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Bagdad en de luchtaanval van de Amerikanen waarbij een hoge Iraanse generaal om het leven kwam. “Het is van groot belang dat de kalmte in de regio bewaard wordt”, zegt de bewindsman in een reactie. Iran werkt instabiliteit in de regio in de hand, aldus Blok. De gedode generaal Qassem Soleimani “had daar een rol in”. Nederland volgt de situatie op de voet en “staat in contact met internationale partners”, beklemtoont de minister. “De veiligheid van Nederlanders in de regio heeft altijd onze volle aandacht, ook nu.”

Lees ook – WO III kan elk moment beginnen: V.S. & IsraĆ«l vs. Iran & Hezbollah

Partijen in de Tweede Kamer veroordelen de “ongekende” Amerikaanse luchtaanval op de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij Soleimani om het leven is gekomen.

De Verenigde Staten zijn “terecht woedend over eerder onaanvaardbaar Iraans geweld”, zegt VVD-Kamerlid Sven Koopmans. “Maar een persoonsgerichte aanval op een generaal is een ongekende en risicovolle stap. Escalatie is niet het antwoord, de landen moeten nu snel in gesprek, zonodig met hulp van anderen.”

Dat vindt ook Sjoerd Sjoerdsma van D66. “Eerste prioriteit van het kabinet moet nu de veiligheid van Nederlanders in de regio zijn”, zegt hij.

Volgens D66 moet het kabinet “opnieuw wegen” of deelname aan de missie in Hormuz niet extra risicovol is geworden. Die missie kan ook “juist nu belangrijk zijn”, maar die overweging moet het kabinet maken. Eind januari gaat een Nederlands marineschip naar de Straat van Hormuz, als onderdeel van een door Frankrijk geleide diplomatiek-militaire missie.

Kamerlid Sadet Karabulut van oppositiepartij SP vindt dat het sturen van het schip “alleen maar onverstandiger is geworden” onder de nieuwe omstandigheden. Zij hoopt dat de regering het besluit gaat herzien.

ANP