Buitenland

Messentrekker Parijs die op willekeurige mensen instak was bekeerd tot islam (‘psychische problemen’)

04-01-2020 11:58

De man die in een voorstad van Parijs om zich heen stak, kampte volgens ingewijden met “psychische problemen”. De 22-jarige Nathan C. doodde een man en verwondde twee andere mensen. Agenten schoten hem vervolgens dood.

Het openbaar ministerie meldt dat de man niet in beeld was als religieuze extremist. Wel zouden er aanwijzingen zijn dat hij zich tot de islam had bekeerd. President Emmanuel Macron sprak zijn steun uit voor de slachtoffers en zegt in een verklaring: “We blijven vastberaden strijden tegen zinloos geweld.”

De aanval vond plaats in de plaats Villejuif, vlakbij de Franse hoofdstad. De twintiger begon daar met een mes om zich heen te steken. Het overleden slachtoffer is volgens de burgemeester een 56-jarige man die zijn echtgenote wilde beschermen.

De dader sloeg vervolgens op de vlucht. De politie achterhaalde hem in het aangrenzende L’Haÿ-les-Roses. “We hoorden geschreeuw. En daarna drie schoten”, zegt de eigenaar van een garagebedrijf in de buurt. “Ik ging naar buiten om te kijken. Toen klonken er nog vijf of zes schoten en daarna sirenes. We verschansten ons in de garage.”

Anp

Lees ook: ‘Man’ in Parijs steekt in op willekeurige voorbijgangers, politie schiet ‘man’ neer

Lees ook: Islamitische messentrekker Parijs Nathan C. droeg djellaba, liep op blote voeren en riep ‘Allahu akbar’