Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

05-01-2020 09:31

Beste meneer De Jonge,

In oktober 2018 stond staatssecretaris Mark Harbers op het punt om namens het kabinet Rutte 3 het meest verstrekkende Kom Maar Binnen Met Je Knecht-pact in de Europese geschiedenis te ondertekenen: het Verdrag van Marrakesh.

Er was nogal wat discussie over in ‘de maatschappij’.

Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP, doorgaans net zo gezagsgetrouw aan de zittende macht als de kniklaven van de coalitiepartijen, klom zelfs in het Nederlands Dagblad én De Telegraaf in de pen om de gevolgen even haarfijn uit te leggen.

En toen verving u op de wekelijkse persconferentie van de minister-president Mark Rutte (die weer een stukje van ons land zat weg te geven aan het Groot Europeesche Rijk) en kreeg u een vraag over het Verdrag van Marrakesh.

Het was hilarische televisie.

Toen een journalist u vroeg of er geen debat over het Pact van Marrakesh moest komen, antwoordde u: “Het pact van Marrakesh. U moet mij even helpen.”

En na een ellenlange uitleg van de journaliste, zei u: “Ik heb me op dat onderwerp niet voor kunnen bereiden. Excuus daarvoor.”

We weten hoe het afliep. Uw kabinet wilde er niet eens een debat over met de Tweede Kamer, dat debat kwam er op aandringen van Thierry Baudet toch, op PVV, FvD, SGP en 50Plus na gaven álle partijen hun zegen aan het verdrag en de grenzen van West-Europa staan sindsdien open voor nóg meer gelukszoekers uit (w)arme landen. Het Urgenda van de klimaatactivisten zal de aanjagers van ongebreidelde migratie de komende decennia als voorbeeld dienen.

Vijftien maanden later mag u zich in NRC Handelsblad zonder enig weerwoord presenteren als de potentiële CDA-leider die vindt dat er een grens moet worden gesteld aan het aantal gelukszoekers dat jaarlijks neerstrijkt in Nederland.

Zonder dat u zich tot een maximum-aantal laat verleiden.

Zonder dat u het echte probleem (dat zijn dus níet de EU-ingezetenen die hier komen om te wérken…) hoeft te benoemen.

Zonder dat u hoeft te vertellen hóe u de import van gratis huizen, gratis zorg en gratis geld eisende economische ‘vluchtelingen’ gaat beperken.

Ofwel: de verkiezingscampagne is begonnen en in ruil voor het verzwijgen van het echte probleem werken twee NRC-miepjes daar graag aan mee.

 

CDA (en VVD) gaan weer een tijdje doen alsof ze zich níet comformeren aan de dictaten van Brussel.

In de hoop dat kiezers erin trappen.

Of gewoon een slecht geheugen hebben.

‘Wel woorden, geen daden’ is een vruchtbare strategie gebleken; het heeft de VVD al drie keer het premierschap opgeleverd.

Zo is 2020 amper vijf dagen oud en is alles weer als vanouds.

De mainstream media en de staatsomroepen rollen van hun vuurwerkverbodcampagne moeiteloos door naar het verstrekken van lippendienst aan de zittende macht.

En in Parijs noteerden we de eerste niet-islamitische aanslag. Een ‘steekincident’ met een indewarman die beslist geen terroristisch motief had, maar later toch weer wel. Een beetje. Ofzo. Misschien.

Alleen voor u staat dit jaar niet alles vooraf vast.

Wordt u binnen het CDA een serieuze concurrent voor Wopke Hoekstra en dus de volgende procuratiehouder van Brussel?

Of blijft u voor altijd die ijdeltuit met die malle schoenen?

Ik denk dat ik het antwoord wel weet…

Groet,
JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series