Qassem Soleimani was een veel grotere oorlogsmisdadiger dan Ratko Mladić

05-01-2020 16:17

“Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat zij doen”, schijnt een vergevingsgezinde profeet ooit gezegd te hebben. Ik hoop dat de slachtoffers van Qassem Soleimani ook kunnen zeggen; vader vergeef die linkse journalisten, want ze weten niet wat ze opschrijven. Zoals bij Der Spiegel, waar ze over de rug van de slachtoffers van Soleimani Trump bekritiseren. Bij Le Figaro, als ze de ‘Dood aan Amerika!’-roepende milities beschrijven, maar niet hoe schrijven hoe de rest van de Irakezen Soleimani vervloekt. Bij de NRC, als ze schrijven dat Soleimani onder Iraniërs een heldenstatus had.

Vergeef ze vader, ze zijn bij de Volkskrant te onwetend als ze schrijven dat Soleimani een ‘volksheld’ was.

Soleimani was zijn carrière begonnen als een gewetenloze oorlogsmisdadiger die in de achtjarige Iran-Irak oorlog de gewoonte had geen krijgsgevangenen te nemen. In 1983 was hij betrokken bij de aanslag van Hezbollah in Beiroet waarbij bijna 300 mensen om het leven kwamen, waaronder 220 Amerikanen en 58 Fransen. In 1994 coördineerde hij de bomaanslag in Buenos Aires op het Joodse culturele centrum AMIA, waarbij 85 doden en honderden gewonden vielen.

Sindsdien was hij niet alleen verantwoordelijk voor de destabilisering van de regio, maar ook voor alle terreuraanslagen die vanuit Teheran zijn gecoördineerd. Het was Soleimani die na de Amerikaanse invasie van Irak de sjiitische leiders die in Iran zaten verenigde, hun milities bewapende en ze aanslagen liet plegen op de Amerikanen, maar ook vreselijk liet huishouden onder de soennitische bevolkingsgroep waardoor ISIS ontstond. Het was Soleimani die in 2015 de lont van de burgeroorlog in Jemen aanstak. Inmiddels zijn daar 80.000 kinderen aan de hongerdood gestorven. Het was Soleimani die de vreedzame protesten tegen Assad in Syrië bloedig hielp neerslaan, die het fenomeen barrel bombs introduceerde en in 2015 de Russen overtuigde om zich militair te mengen in Syrië. Na acht jaar burgeroorlog tellen we nu 370.000 doden.

Hij was degene die de strategische miskleunen van opeenvolgende Amerikaanse presidenten in het Midden-Oosten omboog in het voordeel van zijn leider Khamenei. “George W. Bush heeft ons Irak geschonken en Obama Syrië”, heeft hij ooit gezegd. Soleimani was ook verantwoordelijk voor de meer dan 200 Iraanse dissidenten die in de afgelopen jaren buiten Iran om het leven zijn gebracht, waaronder twee in Nederland. Mede daardoor stond hij ook op de terreurlijst van de Europese Unie.

Laat weerzin tegen Trump je vizier niet zo vertroebelen om de commandant van de islamitische versie van Waffen-SS een ‘volksheld’ te noemen, terwijl je geen woord vuilmaakte aan de 1500 dode jongeren die nog geen maand geleden door de mannen van Soleimani op straat werden afgeslacht.

Soleimani was en is geen volksheld. Hij wordt in Iran onder de gewone bevolking intens gehaat om de vele doden die bij elke opeenvolgende protestbeweging in de afgelopen jaren zijn gevallen. Afgelopen week was hij opnieuw in Irak om de les van het neerslaan van de protesten uit Iran over te brengen.

Als Mladić een oorlogsmisdadiger was, moet er voor iemand als Soleimani een nieuwe term worden bedacht.