Portemonnee

Het is belangrijk om na te denken over de verlichting in je badkamer

06-01-2020 16:32

De badkamer moet goed verlicht zijn. Je wilt natuurlijk niet in het donker douchen, dat zal normaalgesproken geen goed idee zijn. Het is daarom ontzettend belangrijk om na te denken over de verlichting die je wilt in de badkamer.

Hierbij moet je onder meer gaan nadenken over het soort armatuur dat je nodig hebt voor in de badkamer. Je moet bij het kiezen van een armatuur onder meer rekening houden met het effect, maar ook of het armatuur beschermd is tegen mogelijke spatten water. Voor de basisverlichting zou je dan kunnen kiezen voor armaturen die je aan een wand of het plafond moet installeren. Een voorbeeld hiervan zijn led spots badkamer.

Dit soort led inbouwspots zijn niet alleen voorzien van een goede bescherming tegen water, maar zijn tevens goed beschermd tegen stof. De bescherming tegen water wordt overigens uitgedrukt in de IP waarde. Als een armatuur een IP waarde van 44 of meer heeft dan is het waterdicht. Als je naast de basisverlichting ook nog wat sfeerverlichting wilt in jouw badkamer dan zou je kunnen kiezen voor een hanglamp, deze moet je ook op een muur of het plafond plaatsen.

Over het algemeen kiest men in een badkamer voornamelijk voor een koele en witte lichtkleur van 4000 kelvin. Daarnaast kun je bij de sfeerverlichting helemaal zelf kiezen wat voor kleur de lamp moet hebben. Dit hangt namelijk af van het effect dat je wilt creëren met de sfeerlampen. Daarnaast zal ook het aantal lampen dat je moet plaatsen in de badkamer van meerdere factoren afhangen.

Om te beginnen moet je dit gaan bepalen op basis van het formaat van de kamer. Hoe groter de kamer is, hoe meer lampen je nodig hebt. Ook hoeveel natuurlijk licht in de badkamer komt zal een invloed hebben op het aantal lampen dat je nodig hebt in de ruimte. Als een badkamer helemaal geen ramen heeft dan heb je natuurlijk meer lampen nodig, deze zullen tevens overdag aan moeten. Het is daarom zonder meer aan te raden om led lampen aan te schaffen, aangezien dit soort verlichting er zal voor zorgen dat je bespaart jouw energiekosten.

Natuurlijk moet de verlichting ook precies passen bij de rest van je huis, het is natuurlijk wel een totaalplaatje. Daarnaast is het licht in de badkamer minstens net zo belangrijk als andere kamers van de woning. De verlichting in de badkamer moet dus in dezelfde stijl zijn als de rest van het huis, maar alle lampen en armaturen in de badkamer moeten bij elkaar passen. Met andere woorden, het moet een geheel worden in plaats van losstaande delen. De gehele combinatie maakt de verlichting in de badkamer functioneel, maar voornamelijk mooi. Het is daarom ook slim om meerdere lichtpunten in de badkamer te plaatsen. Men maakt nog regelmatig de fout om de badkamer qua basisverlichting maar van één lichtpunt te voorzien, maar het zal voor meer sfeer zorgen als je meerdere lichtpunten plaatst. Ook verspreid je op deze manier meer licht over de kamer.

Een andere tip over verlichting in de badkamer is om nachtverlichting aan te sluiten, al is dit eigenlijk alleen maar nodig als je een toilet hebt in deze ruimte. Als dit het geval is dan wil je natuurlijk ’s nachts zonder ongevallen of andere problemen een sanitaire stop kunnen maken. Het is hierbij aan te raden om rood licht te gebruiken in plaats van blauw of wit licht. Dit is verstandig aangezien je hersenen en ogen rood licht het fijnst vinden doordat het je slaapfase niet te abrupt verstoord. Blauw of wit licht doet dit daarentegen wel.