Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Wopke Hoekstra

12-01-2020 10:01

MuziekMuziek

Beste meneer Hoekstra,

Op 23 januari 2017 stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Jaap Uijlenbroek aan als directeur-generaal van de Belastingdienst om daar orde op zaken te stellen.

Bijna drie jaar later bedankte u, namens het CDA de opvolger van Dijsselbloem, dezelfde Uijlenbroek voor ‘bewezen diensten’.

Bij de bekendmaking van dat vertrek naar een ‘parkeerplek’ bij de ABD, de Algemene Bestuurs Dienst, het topambtenarenkartel, bezong u de grote verdiensten van Uijlenbroek.

Als we uw verklaring moesten geloven, verloor het land een nieuwe Redder des Vaderlands.

RTL Nieuws-journalist Pieter Klein, die ongeveer zou kunnen promoveren op de tot de dag van vandaag voortwoekerende ‘toeslagenaffaire’ bij de Belastingdienst, vatte de ‘verdiensten’ van Uijlenbroek wat anders samen.

Die concludeerde dat Uijlenbroek aan het hoofd stond van een (misschien zelfs criminele) organisatie waar nog wel wat dingen mis waren.

“Rechters voorgelogen, stukken achtergehouden. Liegende landsadvocaat. Nationale Ombudsman, Autoriteit Persoonsgegevens, Tweede Kamer en bewindslieden onjuist geïnformeerd. Jarenlang machtsmisbruik. Etcetera.”

Misschien gaat u, nu u dat zo leest, weer een lichtje op.

 

Dat u denkt: ‘Verhip! Er was iets aan de hand bij ons. Iets met duizenden gezinnen die gecriminaliseerd werden. Mensen die diep in de schulden kwamen. Gedwongen huizenverkopen. Echtscheidingen.’

En dat u zich dan ook realiseert dat vanaf 26 januari 2017 diezelfde Jaap Uijlenbroek over wie u de loftrompet blaast, daarvoor (sinds oktober 2017 samen met D66-staatssecretaris Menno Snel en u) de hoogst verantwoordelijke was.

En dat u zich misschien realiseert dat die dik betaalde parkeerplek een compleet verkeerd signaal afgeeft.

Laat staan welk signaal zou uitgaan van een benoeming van uitgerekend deze Jaap Uijlenbroek tot gemeentesecretaris van Den Haag.

Ik kan eigenlijk níet geloven dat u Uijlenbroek toen u ‘m ‘ontsloeg’ alvast de concept-arbeidsovereenkomst van zijn volgende ‘baantje’ meegaf.

U wilt premier worden toch?

Dan realiseert u zich waarschijnlijk onvoldoende dat dit land na tien jaar Rutte snakt naar een andersoortige minister-president.

Eentje die niet moreel failliet is.

Het lijkt erop dat we dan bij u aan het verkeerde adres zijn…

Groet,

JanD

PS. En uiteraard een dikke middelvinger aan alle complotkoekjes. Ik wijk voor niets, niemand en UFO’s.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series