Politiek

2500 minderjarige asielzoekers foetsie: ‘Van de meeste kinderen is verblijfplaats onbekend’

13-01-2020 10:53

In tien jaar tijd zijn ruim 2500 kinderen uit asielzoekerscentra ‘met onbekende bestemming’ vertrokken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en voogdij-instelling Nidos, die zijn opgevraagd door NRC.

Deze zomer werd al bekend dat de afgelopen vijf jaar honderden kinderen uit de asielzoekerscentra ‘verdwenen’. De nieuwe cijfers laten gedetailleerd zien uit welke centra ze vertrekken en dat bijna 140 kinderen verdwenen tijdens hun verhuizing naar het volgende asielzoekerscentrum. Van de meeste vertrokken kinderen is hun huidige verblijfplaats onbekend.

Een deel van de kinderen reist volgens het COA en Nidos waarschijnlijk door naar familie in Nederland of elders in Europa. Maar een onbekend deel valt in handen van mensenhandelaren.

Ruim 11.700 alleenstaande minderjarige vluchtelingen vroegen de afgelopen tien jaar asiel aan in Nederland. Ten minste 2556 kinderen vertrokken voortijdig. Het exacte aantal kan hoger liggen, omdat Nidos geen cijfers heeft verstrekt voor de periode 2011 tot en met 2014.

Anp