Politiek

Commissariaat voor de media overtreedt jarenlang aanbestedingsregels

16-01-2020 14:27

Het Commissariaat voor de Media heeft jarenlang op grote schaal de aanbestedingsregels overtreden. Dat meldt NRC Handelsblad . De toezichthouder, die uit gemeenschapsgeld wordt betaald en controleert of publieke omroepen hun geld rechtmatig besteden, verstrekte de laatste vijf jaar tientallen keren opdrachten boven de 50.000 euro zonder meerdere offertes op te vragen. Overheidsorganisaties moeten in de regel boven de 50.000 euro minimaal drie offertes opvragen om vriendjespolitiek te voorkomen en onzakelijke transacties te ontmoedigen.

Lees ook – Arie Slob ontslaat lid Commissariaat van de Media Eric Eljon nadat hij roman over tv-wereld schreef

Uit documenten blijkt voormalig PvdA Tweede Kamerlid Marja Wagenaar de afgelopen jaren als een soort huisadviseur te hebben gefungeerd. Uit documenten die NRC verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur blijkt nu dat Wagenaars bedrijf, met één werknemer, sinds 2014 voor 4,5 ton aan opdrachten kreeg. De toezichthouder kan niet met zekerheid zeggen of Wagenaar voor alle opdrachten een offerte heeft uitgebracht.

Het Commissariaat mag daar alleen van afwijken als het verantwoordt waarom de regels niet gevolgd worden. Na vragen van NRC laat het Commissariaat weten dat zijn afwijkende gedrag “vaak niet deugdelijk is gemotiveerd, althans dat daarvan geen schriftelijke motivering kan worden achterhaald”.

Lees ook – ‘Interne chaos’ bij ‘stuurloos’ Commissariaat voor de Media