Politiek

Nul veroordelingen jaarwisseling via supersnelrecht

20-01-2020 10:40

Ondanks de toename van het aantal incidenten rond de jaarwisseling heeft toepassing van het supersnelrecht geen enkele veroordeling opgeleverd, meldt BNR. In Oost-Nederland zou er een supersnelrechtzaak zijn, maar die werd aangehouden omdat er meer tijd nodig was.

BNR constateert dat op basis van een rondgang langs de regionale parketten van het Openbaar Ministerie. Supersnelrechtzaken zijn zaken waarbij verdachten binnen zes dagen voor de rechter staan. Voorafgaand aan de jaarwisseling lieten OM en politici nog weten dat er hard zou worden opgetreden tegen raddraaiers en dat ze geweld tegen hulpverleners niet zouden tolereren.

Strafrechtadvocaat Richard van der Weide verwacht dat de meeste raddraaiers later dit jaar alsnog voor het hekje komen te staan. “Dat is faliekant mislukt, omdat de politie de handen vol heeft aan andere zaken, zoals de handhaving van de openbare orde rond de jaarwisseling.”

Ook de afgelopen jaren was het aantal supersnelrecht- en snelrechtzaken al zeer beperkt, constateert CDA-Kamerlid Chris van Dam. De politie moet volgens hem meer zaken aanleveren die zich voor snelrecht lenen en heterdaad-aanhoudingen doen.