Media & TV

Persbureau ANP (eigendom van miljardair John de Mol) wil eigenlijk ook wel overheidssubsidie

23-01-2020 17:28

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) ziet net als de meeste organisaties in subsidieland Nederland wel wat in overheidssubsidie. Dat is althans wat ANP-directeur Martijn Bennis donderdag liet doorschemeren tijdens de ANP verjaardagsrede ter viering van de 85ste verjaardag van het persbureau. Volgens Bennis is het ANP een soort nutsbedrijf voor de hele maatschappij en zou de democratie in eens soort van gevaar kunnen komen als het ANP niet meer zou bestaan.

Nu roept vrijwel iedereen in Nederland met ernstige subsidiebehoeften van tijd tot tijd dat zijn product (journalistiek, kunst, een zoveelste zinloze start up met ‘inclusieve’ podcasts, Depressiegala, de NPO) enorm belangrijk is voor de maatschappij en dat de beschaving zonder hen verloren gaat maar dat het ANP dit zegt is op z’n zachts gezegd een beetje…apart. ANP is namelijk volledig in handen van John de Mol, die miljardair, en het is heel erg waarschijnlijk dat John de Mol voorlopig nog wel genoeg geld heeft om in het ANP te pompen, ook als één van de Nederlandse uitgevers DPG Media, Mediahuis, RTL Nederland, Talpa en NPO het ANP-abonnement opzegt. (Onlangs zegde Nu.nl, toen nog van Sanoma Nederland, het contract met ANP op.) Bovendien: ANP ontstijgt nog altijd de middelmaat en in Nederland maak je alleen met middelmaat of ver daaronder kans op subsidie.

Gelukkig lijkt Bennis zelf ook wel een beetje te snappen dat John de Mol geen voor de hand liggende subsidiespons is en lijkt het hem vooral te gaan over ‘de betekenis van een persbureau als ANP’. En mocht het zo ver komen dat nog meer uitgevers hun ANP-contract opzeggen dan, zo laat Bennis weten, heeft het ANP nog voldoende commerciële mogelijkheden om op andere wijze verder te gaan.