Politiek

Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) door Mark Rutte teruggefloten over annuleren verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen

23-01-2020 16:15

De verhuizing van een marinierskazerne naar Vlissingen gaat niet door. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) wilde het besluit al vrijdag naar buiten brengen, maar is afgelopen toen teruggefloten door de ministerraad. Andere ministers willen dat er compensatie voor Zeeland komt. Discussie is nu nog hoe de compensatie precies wordt geregeld.

Lees ook – Mariniers willen niet verhuizen naar Vlissingen en verlaten in groten getale het korps

In 2012 is het besluit genomen om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen te bouwen ter vervanging van de kazerne in Doorn. Toen was het plan dat deze medio 2017 in gebruik zou worden genomen, maar dat is meermaals uitgesteld. Bij de 1800 mariniers is er veel weerstand tegen Vlissingen. Ze vrezen dat gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat sociale contacten verloren gaan.

Minister Knops van Binnenlandse Zaken morde afgelopen vrijdag volgens RTL Nieuws, vanwege de economische ontwikkeling. Ook vice-premier De Jonge, zelf afkomstig uit Zeeland, wilde graag compensatie voor de provincie.

Als voorzitter van de ministerraad heeft premier Rutte uiteindelijk de knoop doorgehakt: Visser werd teruggefloten en kreeg huiswerk mee. Als Defensie per se de verhuizing wil annuleren, moet het plan beter worden voorbereid en ook worden gekeken naar de compensatie voor Zeeland.