Buitenland

Coronavirus – Chinese reisbureaus mogen geen reispakketten meer verkopen

24-01-2020 11:14

Chinese reisbureaus mogen van de overheid voorlopig geen binnen- of buitenlandse reispakketten meer verkopen. Het ministerie van Cultuur en Toerisme heeft bepaald dat het verbod op de verkoop van die reizen in China vrijdag onmiddellijk ingaat. Het is een nieuwe ingrijpende maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Chinese toeristen vormen de grootste groep buitenlandse toeristen in de wereld. Ze gaven in 2018 bijna 118 miljard euro buiten China. Momenteel zijn zeker 830 mensen in China met het coronavirus besmet, 25 mensen zijn er door gestorven. Meerdere steden zijn ‘op slot’ gegaan om verspreiding te voorkomen. Het virus is ook in andere landen opgedoken.

Lees ook – China doet verschillende grote steden in quarantaine

China wil in de stad Wuhan binnen tien dagen een ziekenhuis bouwen vanwege het besmettelijke virus. Dat meldden staatsmedia vrijdag. Tientallen graafmachines en andere werktuigen zijn gestart met de bouw van het hospitaal, dat op 3 februari in gebruik moet gaan. Het nieuwe ziekenhuis gaat plek bieden aan maximaal duizend patiƫnten.

Het is niet de eerste keer dat China binnen enkele dagen een ziekenhuis bouwt. In 2003 gebeurde dat ook al, toen in de buurt van hoofdstad Peking vanwege de uitbraak van het SARS-virus. In heel China kwamen rond die tijd zo’n 350 mensen om het leven door het virus, dat ook gelinkt is aan het coronavirus. Het ziekenhuis in Peking stond er binnen een week.

Disneyland Shanghai moet zaterdag voor onbepaalde tijd de poorten sluiten als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. De gemeente gooit daarmee het pretpark dicht tijdens een van de drukste tijden van het jaar. Zaterdag is het Chinees nieuwjaar. Een jaar geleden moest het attractiepark stoppen met het toelaten van bezoekers toen het overvol raakte.

Het attractiepark in het oosten van de metropool omvat behalve het pretpark ook een park en hotels. Het project van 5 miljard euro opende in 2016 zijn deuren. De dierentuin van Peking is vrijdag al gesloten als voorzorgsmaatregel. De Chinese autoriteiten sluiten ook een deel van de Chinese Muur voor bezoekers om zo verspreiding van het virus te voorkomen.

In heel China worden drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen, vooral in en rond de stad Wuhan. Naar schatting meer dan 30 miljoen Chinezen zijn vlak voor de vakantie ingrijpend beperkt in hun bewegingsvrijheid door maatregelen die de verspreiding van het virus moeten voorkomen. Een aantal plaatsen wordt zo veel mogelijk van de buitenwereld afgesloten.

ANP/TPO