Binnenland

Coronavirus – Nederlandse groothandels kunnen vraag naar mondkapjes nauwelijks bijbenen

27-01-2020 18:42

Groothandels kunnen de stijgende vraag naar mondmaskers amper bijbenen. Dat blijkt uit een rondvraag bij drie groothandels en twee producenten. Eind vorige week werd meer duidelijk over de ernst en omvang van het nieuwe coronavirus. Sindsdien gaat het aantal orders snel omhoog.

Lees ook – Mondkapjes: nu kopen = misschien straks wel als enige Coronavirus/Captain Trips 2 overleven

“Vrijdagavond na het achtuurjournaal is het ontploft bij ons”, zegt Peter van der Weide van medisch groothandel en webwinkel Merkala. “De extra pallets die vrijdag binnenkwamen, waren direct op. Vandaag kwam weer een trailer binnen. Die was al verkocht voor die binnen was.” Ook grondhandels Majestic en Thaly zagen de vraag naar mondmaskers vrijdag sterk stijgen. Behalve aan mondmaskers is er veel behoefte aan andere beschermende kleding, zoals overalls, brillen, handschoenen, haarnetjes en overschoenen.

De groothandels krijgen onder meer bestellingen binnen van apotheken en bedrijven die actief zijn in China. Thaly levert ook aan mensen die maskers naar familie in China willen sturen. Dat gaat al snel om honderden maskers per bestelling. “Je zou er drie per dag moeten dragen om het goed te doen.”

Lucas de Koning van Majestic merkt op dat veel mondkapjes worden geproduceerd in China, vaak zelfs in de buurt van Wuhan. In deze stad is het nieuwe coronavirus uitgebroken. Ook daardoor staat de levering onder druk. “Nu gaan we waarschijnlijk weer terugleveren aan China”, aldus De Koning. Zijn groothandel levert normaal gesproken aan de bouw, industrie en landbouwsector. Dezelfde maskers bieden namelijk ook bescherming tegen stof. Die klanten krijgen voorrang.

Moldex produceert zulke maskers, richt zich normaal gesproken ook alleen op de industrie en is niet ingesteld op het feit dat de vraag zo plotseling groeit. Het bedrijf kijkt of het de productie kan opschroeven. “Maar ook daar moet je geen wonderen van verwachten”, nuanceert Luc Rijnbeek van Moldex. 3M, een van de grootste producenten van de maskers, heeft de productie al verhoogd en verwacht voorlopig nog te kunnen leveren.

ANP