Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote verdeeldheid in coalitie over euthanasie bij ‘voltooid leven’, D66 is voor maar heel CU-achterban is tegen

02-02-2020 09:45

Ook de peiling van vandaag laat geen zetelverschuivingen zien. Twee onderzoeken zijn er verder uitgevoerd. Over euthanasie en de relatie rechters en politiek.

De grote tegenstellingen t.a.v. het onderwerp “euthanasie” bij de kiezers van de coalitiepartijen blijkt uit het onderzoek van vandaag. Terwijl 97 procent van de D66-kiezers vóór de mogelijkheid tot euthanasie bij voltooid leven is, is dat percentage 8 procent bij kiezers van CDA en 0 procent bij kiezers van ChristenUnie.

Ten aanzien van het onderwerp “rechters en politiek” is de door mij vaker beschreven vergelijking van de twee aparte werelden van de Ajax- en Feyenoord-supporters weer zichtbaar.

Het oordeel over het optreden van de rechters inzake het Urgenda-arrest hangt sterk samen met de eigen opvatting over het terugbrengen van de CO2-uitstoot naar 25%.

Of men al dan niet vindt dat er gestreefd moet worden om rechters een betere afspiegeling te laten vormen van de electorale verhoudingen binnen het electoraat vertoont een sterke samenhang met in welke mate rechters nu, voor wat de eigen partij betreft sterk over- of ondervertegenwoordigd zijn.

Terwijl onder rechters D66 sterk oververtegenwoordigd is (met een factor van 4 a 5), vindt 5% procent van de D66-kiezers dat er meer moeite gedaan moet worden om rechters meer een afspiegeling te laten hebben van de electorale verhoudingen. Bij de PVV-kiezers is het precies andersom. Er zijn heel weinig kiezers van de PVV onder de rechters, terwijl 83 procent vindt dat er meer moeite gedaan moet worden in de richting van die afspiegeling.

Bron: Maurice de Hond