Politiek Buitenland

Coronavirus – Temperatuurcontroles voor journalisten en medewerkers rondom Vladimir Poetin

06-02-2020 15:18

Journalisten en functionarissen die naar bijeenkomsten gaan waar de Russische president Vladimir Poetin aanwezig is, moeten hun temperatuur laten meten. Het gaat om een voorzorgsmaatregel vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Journalisten in de Russische hoofdstad maakten donderdagmiddag al een controle mee. “Het Kremlin heeft een nieuwe controleprocedure: iemand gebruikt een warmtecamera om je temperatuur te meten”, schreef een journalist van het onafhankelijke TV Rain op Facebook.

Lees ook – Bescherm jezelf en je gezin tegen het coronavirus met dit virusmasker

De autoriteiten controleerden volgens Russische media de lichaamstemperatuur van verslaggevers bij een bijeenkomst van de Staatsraad. De journalisten mochten allemaal doorlopen. Het Kremlin laat weten dat iedereen die bijeenkomsten bijwoont met de 67-jarige Poetin gecontroleerd zal worden.

Rusland deelt een grens van ongeveer 4000 kilometer met China, waar tienduizenden mensen zijn besmet met het virus. De Russische autoriteiten hebben tot dusver melding gemaakt van twee ziektegevallen. Het gaat om Chinezen.

Poetin heeft naar verluidt een scherp oog voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Hij dronk eerder op de G20 in Japan uit een witte thermosbeker, terwijl andere leiders slokken namen uit normale wijnglazen. Dat leidde tot veel speculatie.

ANP