Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Willem-Alexander

12-02-2020 09:31

ValentijnValentijn

Beste Willem,

Het komt niet vaak voor dat de Rijksvoorlichtingsdienst namens leden van het Koninklijk Huis officieel reageert op hardnekkige geruchten.

Ik herinner me eerlijk gezegd maar een paar gevalletjes.

Het meest in het oog springend was de mededeling van de RVD op 15 februari 2001. Toen liet de dienst namens prins Johan Friso weten dat hij geen homo, maar hetero was. Volgens de toenmalige hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Eef Brouwers, was “de prins beweringen dat hij iets zou zijn wat hij niet is, meer dan beu”.

Ik weet nog dat ik destijds dacht: lekker belangrijk.

Ik geloof dan ook niet in: waar rook is, is vuur.

Toch denk ik dat het nu écht tijd wordt dat u even met de RVD en premier Mark Rutte om tafel gaat om ze een kattebelletje te laten maken over uw schoonvader, Jorge Zorreguieta.

Al jaren gaat namelijk het gerucht dat uw familie ervoor heeft gezorgd dat uw schoonvader niet in Argentinië werd berecht wegens zijn rol ten tijde van het Videla-regime. En dat hij door de Nederlandse regering is ‘uitgeruild’ tegen de voormalige Transavia-piloot Julio Poch, die na acht jaar in de cel inmiddels is vrijgesproken van dodenvluchten in Argentinië.

Ik twijfel er geen moment aan dat de koninklijke familie dingen kan ‘regelen’. Grote dingen. Kleine dingen.

Maar van dit verhaal dacht ik toch altijd: het zál toch niet?

Het zal toch niet zo zijn dat ons Koninklijk Huis een Nederlands staatsburger, want dat is Julio Poch, een echtgenoot, een vader, een opa, offert om de kop van de vader van prinses en later koningin Máxima te redden?

Ik kon me trouwens sowieso niet voorstellen dat de toenmalige koningin Beatrix haar oudste zoon toestemming zou geven om met de dochter van een oorlogsmisdadiger te trouwen.

Uw moeder hield helemáál niet van gedoe.

Maar ik begin te twijfelen, weet u dat?

Die hele zaak tegen Julio Poch zat al een geurtje aan.

Maar nu we sinds maandag weten dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de Argentijnse justitie getípt heeft hoe ze Poch het beste in handen konden krijgen, vind zelfs ik, die toch echt jarenlang op 30 april vol enthousiasme het volkslied stond te zingen voor het gemeentehuis van Bergambacht, het éng worden.

Nederland levert geen gevangenen uit aan Argentinië.

Dús zegt het Nederlandse Openbaar Ministerie in 2009 tegen de Argentijnen: “Maar op 22 september maakt hij zijn laatste vlucht naar Valencia. En omdat Spanje wel een uitleveringsverdrag met Argentinië heeft, zou u hem dáár kunnen arresteren. Dan heeft u hem.”

Zou een pennenlikker op het Openbaar Ministerie dat zelf hebben bedacht?

Was de toenmalige minister Ernst Hirsch Ballin (naast een rat) zo’n strategisch genie, dat heel erg begaan was met de belangen van justitie in Argentinië?

Of was het een opdracht uit het Torentje, na uw moeders wekelijkse gesprek met minister-president Jan-Peter Balkenende?

Kunt u de RVD snel licht in de duisternis laten brengen?

En zorg er daarna als de sodemieter voor dat Julio Poch voor al het leed dat úw land hem en zijn familie heeft aangedaan een zéér ruimhartige schadevergoeding krijgt!

Plus excuses.

Groet,

JanD

PS. Voor blinden- en slechtzienden las ik dit briefje gisteren ook voor op Radio Veronica.

‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Bol.com Algemeen