Politiek

Video – Overwinning voor Geert Wilders (PVV): Tweede Kamer gaat over zijn proces debatteren

12-02-2020 15:04

De Tweede Kamer gaat toch nog voor de volgende zitting van het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders debatteren over de rechtszaak. Volgens Wilders geven nieuwe ‘schokkende onthullingen‘ hier aanleiding toe. Zo zou zijn vervolging in de ministerraad zijn besproken. Hij kreeg uiteindelijk een meerderheid achter zijn verzoek, nadat hij eerder één stem tekort kwam. De VVD besloot het verzoek toch te steunen. Partijen maken zich zorgen over de gang van zaken rond het proces. Er lijkt wel sprake van normvervaging bij het Openbaar Ministerie, verklaarde Michiel van Nispen van de SP. De volgende zitting van het beroep in de zaak tegen Wilders is op 23 maart.

Toen Wilders een hoofdelijke stemming aanvroeg, ging de VVD overstag. “Als hij het zo graag wil, kan ik ons een hoofdelijke stemming besparen”, zei VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. “Dan krijgt hij het debat, dan krijgt hij steun.”

Van Wijngaarden gaf wel een winstwaarschuwing over hoe het debat zal verlopen. “Dan krijg je een debat met de minister van Justitie en Veiligheid die zich gehouden voelt zich terughoudend op te stellen”, omdat de zaak nog onder de rechter is.

Veel partijen in de Kamer maken zich zorgen over de gang van zaken rond het proces. “Dit is heel slecht, er lijkt sprake van rolvermenging tussen het ministerie en het Openbaar Ministerie, en ook van normvervaging”, zei Michiel van Nispen (SP).

Zelfs de doorgaans staatsrechtelijk terughoudende SGP steunde het verzoek. De “respectabele route” vindt Kamerlid Roelof Bisschop nog steeds om een uitspraak van een rechter af te wachten. “Maar dit is nu een dermate verontrustende situatie, dat ik steun geef aan een debat vóór eind maart.”

De volgende zitting van het beroep in de zaak tegen Wilders is op 23 maart.