Richard de Mos – Zonder Haagse politieke daadkracht wordt verbouwing Binnenhof een ramp voor Den Haag

13-02-2020 13:39

De gemeente Den Haag is niet van plan om het kabinet de duimschroeven flink aan te draaien, zodat het met flink wat geld over de brug komt op het moment dat het Binnenhof wordt gerenoveerd. Met deze houding van de Haagse economie wethouder Saskia Bruines (D66) moet ondernemend Den Haag het doen en kan het straks fluiten naar compensatie als het Binnenhof, dé toeristische trekpleister van Den Haag, voor jaren gesloten is.

‘Een ramp voor de binnenstad van Den Haag, waar juist de laatste jaren fors is geïnvesteerd in het opknappen van de buitenruimte en het trekken van toeristen’

Het parlement met zijn historische gebouwen is nu nog de meest gefotografeerde plek van de Hofstad. Dat zal in 2021, als de lang verwachte renovatie van het Binnenhof zal aanvangen, heel anders worden; de enige foto is dan die van een bouwput. Al jaren maken ondernemers rond het Binnenhof en de binnenstad zich ernstige zorgen of de bezoekersaantallen die, bij niets doen, ernstig zullen teruglopen. Jaarlijks bezoeken zo’n twee miljoen mensen het monumentale hart van Den Haag. Maar een leeg Binnenhof betekent straks minder toeristen, minder politici, minder ambtenaren. Ondernemers vrezen voor hun omzet en het zou zo maar kunnen gebeuren dat huurders hun contracten kunnen gaan opzeggen. Dan wordt de omgeving van het Binnenhof een kale boel. Een ramp voor de binnenstad van Den Haag, waar juist de laatste jaren fors is geïnvesteerd in het opknappen van de buitenruimte en het trekken van toeristen. Ondertussen zit de concurrentie niet stil: onder de rook van Den Haag verrijst The Mall of the Netherlands, het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland, met jaarlijks 14 miljoen verwachte bezoekers.

Voor mijn aantreden als wethouder werden, tegenover zoveel dreiging, een informatiecentrum, een brug over het plein en speciale rondleidingen, gezet. Volstrekt onvoldoende! Naast geld, moet er ook een toeristentrekker van formaat komen, om de bezoekersstroom op peil te houden en daarmee de binnenstad levend. Mijn boodschap aan minister Raymond Knops, met wie ik een aantal gesprekken voerde, was daarom klip en klaar: ‘Gij zult betalen!’ Je kunt niet meer dan 500 miljoen euro stukslaan aan de verbouwing van het Binnenhof en de stad afdoen met een fooi. Ter compensatie voor ondernemers, voor de stad, zou het niet meer dan billijk zijn dat het Rijk, met een fors aantal miljoenen, een Noodfonds vult waarmee de binnenstad van Den Haag de klap van een dicht Binnenhof kan opvangen, waarmee ondernemers nadeelcompensatie kunnen ontvangen.

‘Met deze houding van pappen en nathouden van beroepspolitici die hun carrièreplanning belangrijker vinden dan het behartigen van de stadsbelangen, vrees ik de renovatie van het Binnenhof met grote vrezen’

Aangevuld met de door mij geregelde 2,3 miljoen euro in de begroting, kan de sluiting van het Binnenhof ook als een kans worden gezien. Zeker als je je bedenkt dat ik de Efteling enthousiast had gekregen om een variant van de beroemde zingende waterlelies op de Hofvijver de plaatsen. In samenwerking met de Haagse Partners in Toerisme (PIT), waar onder ander Madurodam, het Mauritshuis en het Eschermuseum zitting nemen, kan de elf uit de lelie in een vertelvorm 800 jaar geschiedenis van het Binnenhof vertellen. Passend bij het koninklijke karakter van de stad. Naast deze top attractie, met landelijk A-merken op het gebied van toerisme, hadden er voor het op peil houden of juist laten groeien van de bezoekersaantallen kleinschalige evenementen georganiseerd kunnen worden, zoals een ijsbaan op het Plein.

Helaas is politieke rancune na het in oktober opblazen van het Hart voor Den Haag-college, belangrijker dan het gezond houden van de binnenstad. Bruines schoot de ijsbaan af omdat er geen geld zou zijn. Een leugen, want ik had immers al 2,3 miljoen in de in september gepresenteerde begroting geregeld. En jongstleden donderdag sneerde ze in een toerismedebat tegen mijn partijgenoot Ralf Sluijs dat ze niets ziet in keiharde onderhandelingen met het Rijk. Waar ik de minister te verstaan had gegeven dat ik zonder miljoeneninjectie geen toestemming zou geven bij het verlenen van gemeentelijke vergunningen inzake bouwactiviteiten, het toewijzen van opslagplaatsen en het deels gebruiken van de Hofvijver (gemeentelijk eigendom) kwam de D66-wethouder niet verder met de opmerking: ‘Dan komen we op een hellend vlak terecht waarop zelfs u niet terecht wilt komen’. In plaats van daadkracht tonen voor je stad, liever zonder slag of stoot je hefboom weggeven waarmee je de minister dwingt om de Haagse binnenstad te compenseren. Met deze houding van pappen en nathouden van beroepspolitici die hun carrièreplanning belangrijker vinden dan het behartigen van de stadsbelangen, vrees ik de renovatie van het Binnenhof met grote vrezen. En da’s balen voor al die hardwerkende ondernemers!