Business

Nederlandse pensioenfondsen fors onderuit door Coronavirus

17-02-2020 10:53

De financiële positie van de grote pensioenfondsen heeft in januari een flinke knauw gekregen. De wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus zette de aandelenmarkten onder druk en de fondsen deden daardoor minder goede zaken met hun beleggingen. Ook ging de rente omlaag. Hierdoor blijft de dreiging van kortingen aanwezig.

ABP, het grootse Nederlandse fonds, zag zijn dekkingsgraad verslechteren tot 94,1 procent, van 97,8 procent eind december. Dit betekent dat ABP voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, slechts ruim 94 eurocent in kas heeft.

Een woordvoerster van ABP erkent dat het coronavirus het lastig maakte voor het fonds. “Maar de rente speelde ook een rol. Het gaat echt om een combinatie van die twee.”

Ook bij zorgfonds PFZW was een duidelijke terugval te zien. Hier ging de graadmeter van 99,2 naar 95,7 procent. Metaalfondsen PME en PMT hadden eind vorig jaar nog een dekkingsgraad rond de 99 procent. Nu scoren ze ruim 96 procent.

De grote pensioenfondsen hoeven dit jaar mede door tijdelijke ingrepen van de overheid geen kortingen door te voeren, maar de kans bestaat dat de pensioenen komende jaren alsnog omlaag moeten. Daarvoor waarschuwde onder meer ABP eerder dit jaar al. In de sector wordt daarom met smart gewacht op de nadere uitwerking van het pensioenakkoord dat het kabinet, de werkgevers en de vakbonden vorig jaar overeenkwamen.

ANP