Opinie

BNR Nieuwsradio, gesubsidieerde onbetrouwbare k*tradio

18-02-2020 16:12

BNR Nieuwsradio was ooit één van de betere nieuwszenders van Nederland. Een ‘vrolijk liberale’ zender (maar dan echt, dus niet zoals WNL zogenaamd ‘vrolijk liberaal’ en dan toch alleen maar poep produceren), waar controverse niet werd geschuwd en waar ze weinig ophadden met politieke correctheid of bescheten middle of the road-nieuwsvoorziening zoals bij alle andere Nederlandse media. Ze hadden zelfs leuke commentatoren naast de leuke presentatoren (een unicum in Nederland).

Toen Sjors ‘NCRV’ Frölich hoofdredacteur werd verdween alles wat leuk was aan BNR als sneeuw voor de zon. De zender werd omgetoverd in een soort deugdelijk-stichtelijke fatsoenszender, er werden linksige dominee-columnisten als Kustaw Bessems en hysteriecolumnisten als Marianne Zwagerman aangenomen en de eens zo verfrissende programma’s met scherpe presentatoren veranderden in door gelikte marketeers bedachte gesponsorde hypercorrecte businesspropaganda terwijl de leuke presentatoren werden ingeruild voor identiteitspolitieke SJW’s en, zo lijkt het, voormalig presentatoren van EO’s Muzikale Fruitmand (die kende Frölich natuurlijk nog van zijn tijd bij NCRV Kerkepad).

Het tunen van een scherpe business nieuwszender naar een door- en door deugende D66 propagandadramzender bleek vooral een prsoonlijke strategie van de hoofdredacteur. Die wilde namelijk zijn journalistieke carrière misbruiken om voor de rest van zijn leven in de gesubsidieerde politieke baantjesmolen te kunnen stappen, wat gebruikelijk is voor Nederlandse ‘journalisten’. Die strategie is in elk geval geslaagd want als dank voor zijn deugende werk werd Sjors Frölich beloond met een burgmeesterspositie in het pittorekse Vijfheerenlanden. Overigens wel als partijloos burgemeester en niet eens als PvdA-burgemeester, wat nieuw is want tot nu toe werden journalisten óf woordvoerder bij een politieke partij (de partij die het meeste betaalt) óf PvdA-burgemeester. Wat dat betreft kun je zeggen dat Frölich er in elk geval wel voor heeft gezorgd dat je niet langer PvdA-lid hoeft te zijn als journalist om je toekomst te verzekeren met een ambtenarencarrière inclusief wachtgeld.

Tegenwoordig heeft BNR een hoofdredacteur waar nog nooit iemand van heeft gehoord, met nog geen 800 volgers op Twitter, en werken op de redactie millennials die zichzelf ‘redacteur’ noemen maar in de baas haar tijd iedereen die de ‘verkeerde mening’ twittert uitschelden voor ‘haatzaaier’. (Kortom, er is nu ook een heuse BNR gedachtenpolitie die op social media patrouilleert.) Ja, de dood van BNR is aantoonbaar ingetreden. Wij respecteren BNR’s keuze, gaarne geen bloemen of muziek en verder de tyfus.

Dankzij het kwaliteitsjournalistieke, onderzoeksjournalistieke online platform Geenstijl is nu ook vast komen te staan dat BNR (een ‘commercieel’ radiostation, zoals iedereen dacht) helemaal geen commercieel radiostation is maar een van subsidies aan elkaar hangende publieke propagandazender. En niet zomaar een beetje propaganda, maar pro-EU-propaganda.

BNR wordt namelijk gesubsidieerd door ‘het EU-parlement’. Wat zo ongeveer hetzelfde is als zeggen dat de Volkskrant wordt gesubsidieerd door de Tweede Kamer of RTL Nieuws door het kabinet Rutte of het NOS Journaal door de staat der Nederlanden. Er is helemaal niemand op aarde die gelooft dat een door het EU-parlement gesubsidieerde nieuwszender ook echt kritisch en objectief zal berichten over de EU en het EU-Parlement. Zelfs Donald Duck-abonnee Frans Timmermans of Godwin-producent Guy Verhofstadt zouden daar nog niet intrappen.

Helaas is de nieuwe hoofdredacteur van BNR behalve onbekend ook een nuttige idioot. Ze lijkt er oprecht in te geloven dat haar redactie écht onafhankelijk is en écht niet wordt beïnvloed door de subsidieverstrekkers want ‘redactiestatuut’.

U ziet nu zeker ook die parallel met de financiering van Nederlandse moskeeën? Die worden ook gesubsidieerd, door wahabisten en salafisten uit Dubai en Saoedi-Arabië, maar volgens de moskeebestuurders worden ze verder écht niet beïnvloed door de sjeiks en de radicale islam. Een reaguurder op Geenstijl bakte er deze mooie, alleszeggende tegel over:

Op Jozias van Aartsen en de linkse partijen (dus ook VVD) in de Amsterdamse gemeenteraad na is er niemand die echt denkt dat door Dubai betaalde moskeeën onafhankelijk zijn en niet worden beïnvloed, zoals er niemand is die echt denkt dat BNR onafhankelijk en objectief kan berichten over de EU of het EU-parlement en niet wordt beïnvloed. Wat ook wel blijkt, want Geenstijl.nl (samen met Telegraaf.nl een van de weinig sites in Nederland waar nog feiten worden gepubliceerd) achterhaalde hoe de EU als kristallen veulen met regenbooglinten in haar manen kritiekloos door de BNR-luisteraars hun strot wordt geduwd in ruil voor tienduizenden euro’s subsidie.

Waarmee maar weer is bewezen dat subsidie het allergrootste gif is wat je in een maatschappij kunt injecteren. Zie ook de NPO of de jaarlijkse subsidiekranen die worden opengedraaid door een communistisch babyboomersbastion als het Filmfonds of het al jaren onbedoeld hilarische geld over de balk smijten van het volstrekt zinloze Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Het beste, en helaas ook enige, wat je kunt doen om dit gif te bestrijden is niet meer naar BNR luisteren, en sowieso alle media die worden gesubsidieerd negeren. Hoe minder mensen gebruik maken van dergelijke onbetrouwbare kritiekloze fopmedia, hoe eerder de subsidiekraan zal dichtgaan, en des te sneller Nederland is verlost van door belastinggeld betaalde podcasts, om maar eens wat te noemen. In plaats daarvan lees je gewoon TPO en Geenstijl en luister je naar de TPO-podcast, alles gegarandeerd 100% subsidievrij.

Hastag van dienst in deze deze duistere dagen: #nooitmeerbnr.