Politiek

Peilingwatch – CDA’ers zijn voor FvD-coalitie in Brabant

25-02-2020 20:56

Thierry Baudet (FvD) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Een meerderheid van de huidige CDA’ers vindt samenwerking in Brabant met Forum voor Democratie (FvD) acceptabel. Of hun partij ook landelijk met FvD kan samenwerken? Daarover zijn ze meer verdeeld. Dat meldt EenVandaag dinsdag. Na de val van het provinciebestuur praten de Brabantse afdelingen van het CDA, de VVD en Forum voor Democratie over een coalitie. Vooral bij de christendemocraten zorgen de onderhandelingen voor felle discussie: moet het CDA wel samenwerken met de partij van Thierry Baudet?

Lees ook – Onderhandelingen VVD, Forum voor Democratie en CDA in Brabant komen op stoom

Het grootste deel (62 procent) van de CDA’ers vindt dat acceptabel, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag. Deze kiezers benaderen de kwestie pragmatisch: “De provincie moet bestuurd worden”. Ook zien ze een duidelijk verschil tussen provinciale en landelijke politiek. “Provinciaal liggen de belangen anders dan landelijk. Onderzoek eerst op welke gronden samenwerking mogelijk is”, zegt een CDA’er. Veel van hen hekelen de optredens van FvD-leider Thierry Baudet, maar vinden dat het provinciebestuur daar los van moet staan.

Geven CDA’ers ook groen licht voor een kabinet met FvD? Daarover is meer verdeeldheid. 41 procent van de huidige kiezers van het CDA vindt dat hun partij niet met FvD in een kabinet moet stappen; de helft vindt dat wél acceptabel. Voorstanders vinden dat een partij die veel kiezers trekt de kans moet krijgen om mee te praten. Bij voorbaat uitsluiten is ondemocratisch, zeggen zij. Tegenstanders noemen de mislukte poging om met de PVV te regeren in Rutte I en vinden Baudet onvoorspelbaar.

Opvallend is de vergelijkbare verdeeldheid in de VVD-achterban over een landelijke coalitie met de partij van Baudet. 53 procent van de huidige VVD’ers is daar vóór, maar een grote groep (44 procent) niet. De weerzin van tegenstanders zit vooral bij FvD-leider Baudet.