Politiek

Proef met enkelband voor tbs’ers loopt voor geen meter

25-02-2020 11:08

Een proef waarbij tbs’ers een enkelband krijgen tijdens hun verlof levert nog weinig aanvragen op. In een kleine drie maanden tijd werd voor zeven patiënten van forensisch psychiatrische centra en klinieken een enkelband aangevraagd, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan De Telegraaf. Een relatief laag aantal vergeleken met het totaal aantal verloven dat volgens TBS Nederland jaarlijks wordt verleend. Per jaar zijn er namelijk 70.000 verloven van tbs’ers (begeleid en onbegeleid), meldt het overlegorgaan. Bovendien is het gebruik van een band ook niet waterdicht, omdat ze regelmatig worden doorgeknipt. In 2018 gebeurde dat 103 keer.

Dit tot onvrede van 50Plus-voorman en aanjager van de proef Henk Krol. “Dat lijkt mij veel te weinig, zeker omdat daar ook de vakantieperiode bij zit.” Hij wil dat er veel harder wordt opgetreden om te voorkomen dat vluchtgevaarlijke patiënten tijdens hun verlof de benen nemen of de fout in gaan. “Deze proef is te vrijblijvend.”

Vanaf 1 december nemen vijf klinieken deel aan de proef die het makkelijker moet maken tbs’ers en andere patiënten beter in de smiezen te houden. Een woordvoerster van het ministerie zei dat een band niet de enige veiligheidsmaatregel is om verlof goed te laten verlopen.

ANP