Eerste coronavirus-besmetting in Nederland, man verblijft in Tilburgs ziekenhuis

27-02-2020 21:27

In Nederland is voor het eerst iemand besmet geraakt met het coronavirus, zo meldt het RIVM. Het zou gaan om een man die kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije is geweest. De GGD brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek.

De patiënt ligt op een geïsoleerde afdeling in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De besmetting is vastgesteld door onderzoek in het ziekenhuislaboratorium. Volgens het AD komt de man uit Loon op Zand en werd hij werd woensdag al opgenomen in het ziekenhuis.

“Vooral veel sterkte gewenst aan de patiënt en de familie”, zo zeg de Tilburgse burgemeester, Theo Weterings.

Het RIVM houdt op haar website een overzicht bij van de laatste bekende informatie.

Over de identiteit van de patiënt in Tilburg is verder nog niets bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk hoe de man eraan toe is. De besmetting werd vastgesteld door onderzoek in het laboratorium van het ziekenhuis. De GGD zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest. Zo wordt onder meer onderzocht of hij carnaval heeft gevierd. De kans dat hij andere mensen heeft besmet, kan dan een stuk groter zijn.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) snapt dat mensen zich nu extra zorgen maken. De minister wil dan ook zo snel mogelijk “de feiten boven tafel” van het zogenoemde contactonderzoek. Het ministerie van Volksgezondheid wil verder niets over de patiënt zeggen. Volgens de NOS zou de besmette man “tegen de vijftig jaar” zijn.

Bruins maakte de eerste virusbesmetting in Nederland bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending ‘Het coronavirus: feiten en fabels’ op NPO 1. Hij kreeg een briefje in zijn handen gedrukt dat hij meteen voorlas.

“Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe wanneer nieuwe besmettingen worden ontdekt: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.”

Wereldwijd zijn meer dan 82.000 besmettingen en 2800 sterfgevallen gemeld, vrijwel allemaal in China. In Europa is Italië het zwaarst getroffen.