Richard de Mos – Leg die gevaarlijke drill rappers aan banden

27-02-2020 16:37

Drillrappers. (Screenshot NPO)

Nadat er door de overheid lang is weggekeken als het gaat om wapenbezit onder jongeren, kwam er vorige week eindelijk schot in het bestrijden hiervan. Minister Grapperhaus nodigde burgemeesters, officieren van justitie en politiemensen uit om gebruik te maken van regels die er al zijn. Grapperhaus wil onder meer dat kluisjes op scholen worden uitgekamd. “In scholen en de omgeving daarvan preventief fouilleren en zoeken, daar ben ik zwaar voorstander van.” In mijn eigen stad, Den Haag, deed burgemeester Remkes mij in een debat over de Haagse begroting de toezegging om een analyse naar wapenbezit onder Haagse jongeren te maken. Met burgemeesters van grote steden gaat hij in overleg om te kijken of het mogelijk is om ouders van kinderen die met messen rondlopen op straat te beboeten. Andere overleggen staan gepland met zowel de minister als de scholen. Mooie eerste stappen in het bestrijden van wapenbezit onder jongeren. Vandaag doe ik een pleidooi om door te pakken. Pak de aanjagers van het geweldsverheerlijking aan: de drill rappers!

‘Rappers dagen elkaar uit in hun teksten, die verspreid worden via sociale media en uiteindelijk resulteert dat dan in echt geweld’

In de zogenoemde drill muziek, afkomstig uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, wordt geweld verheerlijkt. To drill betekent onder meer ‘doorboren met kogels’. Toen London twee jaar geleden werd geplaagd door een golf van geweld, werd voor het eerst de link gelegd met de toenemende populariteit van drill. Terecht stellen twee academici uit het Engelse Birmingham. ‘Drill vormt een potentieel gevaar, aangezien de videoclips een platform vormen dat bendeleden een gevoel van macht en autoriteit kan verlenen. Als rappers voortdurend bedreigingen uiten in een song of in een video, dan kunnen ze makkelijk ernstig genomen worden en moeten ze vervolgens bewijzen dat ze hun dreigementen waar zullen maken’. Het genre, dat op sociale media honderdduizenden tot miljoenen views pakt, zou bendegeweld in de hand werken: rappers dagen elkaar uit in hun teksten, die verspreid worden via sociale media en uiteindelijk resulteert dat dan in echt geweld.

‘De rappers dragen zwarte kleren, zwaaien met gigantische messen, wanen zich anoniem en dragen daarom bivakmutsen’

Drillmuziek is naar alle waarschijnlijkheid ook een factor van betekenis bij twee fatale incidenten in Amsterdam. De Amsterdamse rapper Jay-Ronne Grootfaam (18), die muziek maakte onder de artiestennaam Trappy Demon, werd in september 2019 gedood met een kapmes. Gondillio Lowland (19), artiestennaam Bolle, werd voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. De confrontatie met een rivaliserende drillrappers moet Grootfaam met zijn leven bekopen. In een filmpje van zeventien seconden is de dodelijke ontmoeting tussen Alexio F. (18) en Yamanney A. (20) met Jay-Ronne Grootfaam te zien. Te zien is hoe F. het slachtoffer met een machete in zijn hals steekt. Het gevecht tussen de rivaliserende rappers begint om 19.15 uur in de hal van Bijlmerflat Florijn waar A. en Grootfaam met kapmessen naar elkaar zwaaien. Als de situatie zich razendsnel naar buiten verplaatst, steekt F. zijn rivaal Grootfaam van achteren neer. Hij overlijdt een dag later aan de halswond in het ziekenhuis. De twee verdachten geven zich vier dagen na de dodelijke steekpartij aan bij de politie en zitten sindsdien vast.

Sinds een aantal jaar is drill in opkomst in Amsterdam Zuidoost. De rappers dragen zwarte kleren, zwaaien met gigantische messen, wanen zich anoniem en dragen daarom bivakmutsen. Jongerenwerkers maken zich ernstige zorgen over deze ontwikkelingen en stellen dat jongeren niet alleen meer praten over steken, maar dit ook daadwerkelijk doen. De mentaliteit van de jongeren is meedogenloos: ze lachen als er iemand doodgaat. Steeds vaker zijn jongeren zo bang, dat ze zichzelf, volgens de jeugdwerkers, bewapenen.

In de NTR-reportage die Danny Ghosen maakte over drill rap is te zien dat dit fenomeen zich steeds verder uitbreidt over Nederland. Rappers die in videoclips met machetes rondzwaaien en bedreigingen naar rivaliserende groepen uiten, maar ook jongens van 13 die met kapmessen over straat lopen en gastjes met maskers die opscheppen over steekpartijen. Ghosen vertelt:

“Ik was echt verbaasd dat ze messen pakten om stoer te doen. Als een veertienjarige zegt dat hij zo’n ding bij zich draagt om zich te beschermen? Ik heb daar geen begrip voor. Je bent niet in de jungle waar je je moet beschermen tegen wilde dieren!”

Terecht stelt Ghosen dat dit soort gastjes niet het denkvermogen hebben om te beseffen wat voor schade ze aanrichten als ze iemand neersteken. Daarom moeten wij handelen. De eerste stappen heeft de politie gezet. Om verder drillgeweld in de kiem te smoren monitort de politie in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam al de drill muziek en de bijbehorende straatcultuur. Het wordt tijd dat dit in heel Nederland beleid wordt. Daarnaast moet de overheid van de giganten op sociale media, zoals YouTube, Snapchat en Instagram eisen dat zij meer doen om het aanprijzen van geweld en steekpartijen via sociale media tegen te gaan. En ondanks het feit dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, zouden rappers die oproepen tot geweld direct strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Die grens bij drill raps moet dus duidelijk bij het oproepen tot geweld liggen; daar moet rücksichtslos en zonder pardon dé streep getrokken worden.