Politiek

Totaalfaal – Asielzoekers strijken dit jaar 70 miljoen euro aan belastinggeld op wegens falen IND

02-03-2020 08:29

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is de grip op de cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kwijt. Uit een interne nota en ongepubliceerd onderzoek naar de IND, in handen van NRC Handelsblad, blijkt dat er dit jaar een vier keer zo hoog bedrag aan dwangsommen aan asielzoekers moet worden uitgekeerd als recentelijk aan de Kamer gemeld.

In november vorig jaar stelde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) op gezag van de IND nog dat het Rijk in 2020 17 miljoen euro kwijt zou zijn aan vluchtelingen die te lang wachten in de opvang. Dat bedrag is in werkelijkheid zo’n 70 miljoen euro. De IND ziet ‘binnen de eigen invloedssfeer zeer beperkte mogelijkheden om de uitgaven aan dwangsommen te beperken’, aldus de nota.

Het departement werkt aan noodmaatregelen die volgens het interne stuk ‘ongelukkig zijn’ en ‘tijd vergen voordat zij geïmplementeerd zijn of uitvoerbaar’. Vast staat, aldus de nota, dat de ingrepen tot onrust op ‘financieel, maatschappelijk of politiek gebied’ zullen leiden.

Lees ook – Het is Ankie Broekers-Knol maanden later nog steeds niet gelukt een afspraak met haar Marokkaanse collega te maken