Politiek

Ankie-Broekers-Knol (VVD): Asielzoekers krijgen iedere week een miljoen euro vanwege trage procedures

03-03-2020 14:04

De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is momenteel wekelijks een miljoen euro kwijt aan dwangsommen omdat asielprocedures vertraagd zijn. Dat heeft staatssecretaris Ankie-Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.

Totaalfaal – Asielzoekers strijken dit jaar 70 miljoen euro aan belastinggeld op wegens falen IND

Ze gaat ingrijpen bij de IND. Er komt onder anderen een aparte directeur om de organisatie binnen de dienst te verbeteren. Verder worden nieuwe asielaanvragen apart behandeld en binnen de wettelijke termijnen afgehandeld, belooft de bewindsvrouw. Een aparte groep medewerkers moet gaan zorgen dat dossiers van asielzoekers compleet zijn.

Eind januari waren ongeveer 8900 aanvragen voor asiel vertraagd. Deze asielzoekers kunnen een financiële vergoeding eisen die kan oplopen tot 15.000 euro. De IND heeft sinds begin 2019 een bedrag van tussen de 30 en 40 miljoen euro aan dwangsommen moeten betalen omdat asielprocedures vertraagd zijn.

“Dit is geen acceptabele situatie en vormt voor mij een extra noodzaak om aanvullende stappen te zetten teneinde de achterstanden bij de IND zo snel mogelijk weg te werken en de kosten van de dwangsommen daarmee zoveel als mogelijk te beperken”, aldus Broekers-Knol.

Een belangrijk probleem voor de IND is het tekort aan personeel. Verder constateren onderzoekers dat de vertraging bij de asielaanvragen drie belangrijke oorzaken heeft. De IND heeft de informatievoorziening niet op orde. Verder is de aansturing onvoldoende, zowel op de dagelijkse gang van zaken als op de uitvoering van projecten en verbetermaatregelen.

ANP