Binnenland

Nieuw in Amsterdam: winkel leegtrekken inclusief garantie niet te worden opgepakt en berecht

05-03-2020 10:38

Wij lazen net dit artikel in de Telegraaf en daarna lazen we het voor de zekerheid nog zeventien keer en nog steeds denken we aan een vervroegde aprilgrap. Then again, het gaat over Amsterdam, daar mag je ook illegaal leven, huizen kraken, liquideren, drugs dealen, geweld plegen en als minderjarige messen op zak dragen zonder dat ook maar iemand de wet handhaaft dus dan zal het inderdaad wel zo zijn dat je in Amsterdam nu ook EEN WINKELDIEFSTAL MAG PLEGEN MET DE GEMEENTELIJKE GARANTIE DAT DE POLITIE JE NIET KOMT OPPAKKEN EN DAT JE NIET WORDT BERECHT.

Want in Amsterdam is er veel hoop, overal om de lieve mensen heen, en met hoop hoef je geen enkele wet meer te handhaven. Ofzoiets.

We zijn wel erg benieuwd hoe leuk winkeliers het vinden dat de door hun betrapte winkeldieven niet worden opgepakt en berecht en hoe precies 181 euro schadevergoeding het door ondernemers verloren vertrouwen in de rechtstaat van kan vergoeden, laat staan als de dief voor een paar duizend euro aan goederen achteroverdrukt en de handel al heeft verkocht wanneer hij die boete moet betalen.

Nu we toch erg benieuwd zijn naar dingen: hoeveel extreem veel meer extra winkeldiefstallen zal dit gaan opleveren? Als je als beetje crimineel te horen krijgt: ‘Ga maar je gang, er is wel een wet maar wij gaan die niet meer naleven’ dan laat je je dat natuurlijk geen twee keer zeggen. (Zelfs die crimineel zal zich nog gaan afvragen waarom er dan eigenlijk wetten zijn als ze toch niet worden nageleefd.)

En hoe lamg zal het duren voordat dit bericht zich over de hele wereld verspreidt en Amsterdam behalve illegalen ook winkeldieven, nóg meer winkeldieven, gaat aanzuigen?

Trouwens, over benieuwd zijn naar dingen gesproken: bent u ook wel eens benieuwd waar precies in een keurige democratische rechtstaat het breekpunt ligt voor law abiding citizens en hoe lang het na dat breekpunt nog duurt voordat ze dan maar het recht in eigen hand nemen?

Wij zijn daar in elk geval wel benieuwd naar. Heel erg benieuwd.