Nieuws

Minister Bruins hekelt exportverbod mondkapjes Duitsland en Tsjechië

06-03-2020 14:03

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) heeft zijn Europese collega’s opgeroepen tot solidariteit in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. “Het is geen oplossing als andere landen een exportverbod opleggen” voor mondkapjes, veiligheidsbrillen en andere beschermingsmiddelen tegen het virus, zei hij vrijdag in Brussel tijdens een speciale vergadering over het virus.

Hij doelde op de exportverboden die Duitsland en Tsjechië hebben aangekondigd voor mondkapjes. Ook de Belgische minister Maggie De Block had kritiek op deze beslissingen. Ze leiden bij het oplopen van het aantal besmettingsgevallen “tot grote problemen voor het Nederlandse gezondheidsstelsel”, zei Bruins.

Volgens EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt) zijn de Europese fabrikanten bereid en in staat hun productie te verdubbelen en zelf te verdrievoudigen in de komende weken. Hij gaat daarover in overleg met de industrie, want “dat moet wel gecoördineerd worden.”

Bruins uitte ook zijn zorgen over de oplopende tekorten van medicijnen en belangrijke ingrediënten voor geneesmiddelen als gevolg van de stagnerende aanvoer uit China en India als gevolg van het coronavirus. Volgens een expert van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA ) die bij de vergadering aanwezig was is het agentschap bezig de voorraden te evalueren. De expert pleitte voor een discussie over een EU-brede oplossing voor dit probleem.

Ook EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) pleitte voor Europese solidariteit. “De EU-landen moeten samenwerken om deze crisis het hoofd te bieden en burgers en medisch en zorg-personeel te beschermen.” Ze kondigde aan dat de Europese Commissie heeft besloten ruim 35 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor onderzoek naar een vaccin voor COVID-19. Brussel had daar al 10 miljoen voor uitgetrokken.

Bruins stelde zijn collega’s “met spijt” op de hoogte van het eerste sterfgeval In Nederland door het virus.

ANP