Opinie

Prof. Paul Cliteur – Beste Bol.com, groetjes van je boekenwurm

07-03-2020 13:49

Wat hoor ik? Jullie halen honderden omstreden boeken uit de verkoop na ophef? Dus na die paar dagen verzet tegen de nieuwe censuur gaan jullie nu toch om? Maar dat moet je toch helemaal niet doen, Bol? We waren toch voor het vrij delen van informatie? Oké, voor handleidingen over hoe je bomgordels kan maken we een uitzondering. Maar boeken. Boeken, Bol!

‘We moeten weten hoe al die verderfelijke ideologieën in elkaar zitten, Bol: Nazisme, communisme, islamisme’

Natuurlijk was die Julius Streicher (1885-1946) een verwerpelijke polemist en een antisemiet en een Nazi – allemaal waar. Maar we moeten toch weten hoe die man denkt om zijn ideeën te kunnen bestrijden? Lees nog eens On Liberty (1859) van John Stuart Mill door of, als dat Victoriaanse bloemrijke proza te lastig is, Hendrik Willem van Loon’s The Liberation of Mankind: The Story of Man’s Struggle for the Right to Think (1926). Of, nog beter, The Fall and Rise of Blasphemy Law (2016) of anders (dat is echt wel het minimum aan huiswerk) Bart Collard’s essay “De PvdA pleit voor onwillekeurige censuur van boeken.”

We moeten weten hoe al die verderfelijke ideologieën in elkaar zitten, Bol: Nazisme, communisme, islamisme. Ziedaar de drie gesels van de mensheid. Van 1933 tot 1945 Nazisme. Van 1945 tot 1989 communisme. Van 1989 tot nu (ja, daar zitten we dus midden in) islamisme. De islamisten zijn begonnen met de boekverbranding van Rushdie’s The Satanic Verses. Dat wist je toch, Bol? Echt waar, gewoon boekverbrandingen, net als die verbrandingen door Goebbels op 10 mei 1933, op het Bebelplatz in Berlijn. Daar gaan wij toch niet aan meedoen, Bol?

‘De digitale verkopers, jij dus, waren juist een tempel van vrijheid’

Nu zie ik dat je me via de mail benadert met “Hallo boekenwurm” en vervolgens krijg ik een paar suggesties van boeken die ik kan gaan bestellen. Mooie boel. Nu weer zoete broodjes bakken met me, maar ondertussen worden mijn studieboeken uit het assortiment gehaald.

Bol, ik had eerlijk gezegd een beetje op je gerekend, want de boekhandelaar kan ik nauwelijks meer vertrouwen. Het nieuwste essaytje van Femke Halsema legt mijn boekverkoper onmiddellijk naast de kassa in de hoop daarvan een kassucces te maken. Zo gaat dat. Al die gekke boekjes die ook niet verkopen worden voortdurend gepromoot door mijn boekhandelaar. Doet ie allemaal gratis zonder op de loonlijst van de burgemeester te staan. Maar de digitale verkopers, jij dus, waren juist een tempel van vrijheid. Laten we dat niet veranderen, Bol. Ik zie dit voorlopig even als een kleine misstap, maar verder reken ik op je.

Groetjes van je boekenwurm.