Politiek

Coronavirus raakt Europese Unie – Vergaderingen in Straatsburg geschrapt

10-03-2020 17:56

Het Europees Parlement vergadert eind deze maand net als deze week niet in Straatsburg, om het risico op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat hebben de voorzitters van de fracties besloten. De plenaire zitting van 30 maart tot en met 2 april wordt ingekort tot woensdagmiddag 1 en donderdagochtend 2 april in Brussel. David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement, blijft de komende twee weken in zijn huis in Brussel. Hij was afgelopen weekend in Italië en kiest uit voorzorg voor thuisisolatie. Daarbij volgt hij de gezondheidsprotocollen. Hij blijft zijn functie gewoon vervullen.

Lees ook – Dossier coronavirus

De sessie van deze week werd naar de Belgische hoofdstad verplaatst omdat de gezondheidsrisico’s in het Franse Straatsburg “gevoelig hoger” zouden liggen. Omdat het virus zich ook in Brussel verspreidt, werd het programma ingekort tot één dag, en werd er niet gestemd.

Straatsburg staat vooralsnog nog wel gepland als vergaderlocatie voor de sessie in de week van 11 mei. De commissievergaderingen van volgende week in Brussel zijn geschrapt. In het EU-verdrag staat dat het parlement twaalf keer per jaar in de Franse stad moet vergaderen. Mogelijk worden er later in het jaar extra zittingen ingelast om dat aantal te halen.

Een voor donderdag geplande vergadering van de EU-handelsministers in Brussel uitgesteld. Dat heeft een woordvoerder van tijdelijk EU-voorzitter Kroatië gezegd. Namens Nederland zou minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) het overleg bijwonen. Er is nog geen nieuwe datum geprikt.

Op de agenda stonden onder meer de goedkeuring van het handelsverdrag tussen de EU en Vietnam, de voorbereiding van een conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Kazachstan in juni en de handelsrelatie van Europa met China en de Verenigde Staten.

Deze week staat er nog één EU-ministerraad gepland in Brussel: vrijdag komen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen. Die vergadering gaat vooralsnog door.

ANP