Economie

ECB verlaagt kapitaaleisen banken, goedkope leningen, verruimt obligatie-opkoopprogramma, want corona

12-03-2020 13:55

De Europese Centrale Bank (ECB) verruimt zijn opkoopprogramma voor obligaties. Ook tuigt de centrale bank voor de eurozone een nieuw programma van goedkope leningen voor banken op. De maatregelen moeten een financiƫle crisis door het nieuwe coronavirus afwenden. De rentetarieven blijven ongemoeid.

ECB-president Christine Lagarde kondigde eerder deze maand al aan klaar te staan voor ingrepen die de economie van de eurozone moeten ondersteunen. Een belangrijke opgave is ervoor te zorgen dat bedrijven voldoende toegang tot krediet houden, zodat in de kern gezonde bedrijven niet omvallen door de wereldwijde virusuitbraak.

De centrale bank voor de eurolanden gaat daarvoor banken vaker van goedkoop krediet voorzien. Daarnaast worden de voorwaarden van een bestaand programma van goedkope leningen voor banken nog gunstiger. Daarmee wil de ECB vooral de kredietvoorziening aan kleine en middelgrote bedrijven stimuleren.

De ECB kondigde ook aan dit jaar nog eens 120 miljard euro aan obligaties op te kopen. Doel hiervan is de rentes voor leningen aan bedrijven en huishoudens te drukken. Dat komt bovenop het al bestaande opkoopprogramma waarbij maandelijks voor 20 miljard euro aan schuldpapier wordt opgekocht.

Centrale banken in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk namen eerder al maatregelen om de economische schade van het coronavirus te verzachten. Ze verlaagden hun belangrijkste rentetarieven. De ECB heeft op dat vlak minder speelruimte, omdat de officiƫle rentetarieven voor eurolanden al op historisch lage niveaus staan.

***

De Europese aandelenbeurzen zakten donderdag verder weg nadat de Europese Centrale Bank (ECB) met een reeks maatregelen kwam om de crisis als gevolg van het nieuwe coronavirus het hoofd te bieden. Beleggers leken niet onder de indruk van het steunpakket.

De ECB beloofde onder meer zijn opkoopprogramma voor obligaties te verruimen. Ook tuigt de centrale bank voor de eurozone een nieuw programma van goedkope leningen voor banken op. Dit instrument kan door banken worden gebruikt voor kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen. De ECB liet de rente ongemoeid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na het wapengekletter van de ECB 7,6 procent in de min op 447,22 punten. De MidKap leverde 8,5 procent in tot 652,93 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot bijna 8 procent. De beurs in Milaan zakte 5,5 procent.

De handelsdag verliep al dramatisch voordat de ECB de maatregelen bekendmaakte. Beleggers schrokken van het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen en dumpten hun aandelen. Vooral de al zwaar getroffen luchtvaartmaatschappijen kregen harde klappen door het reisverbod.

Anp