Politiek

Peiling Maurice de Hond: kwart van de Nederlanders heeft al gehamsterd

15-03-2020 09:45

Dit weekend komt er geen zetelpeiling. Wel worden er vier onderzoeken gerapporteerd n.a.v. de crisis ten gevolge van het Coronavirus.

Vanaf 2009 (Mexicaanse griep) stellen we via Peil.nl met grote regelmaat vragen over de griep. Dat is nu ook weer gedaan vanaf het moment dat eind januari het Coronavirus in Wuhan ging huishouden. U ziet de huidige cijfers van ons onderzoek en het RIVM (die wekelijks meet) ten opzichte van eerdere sinds 2009. Ook de vergelijking met de periode van de -angst- voor de Mexicaanse griep.

8 procent van alle Nederlanders zegt op dit moment dat iemand in het eigen gezin griep heeft (dat was 6 weken geleden 7 procent). Bijna de helft ervan denkt dat er sprake is van het Coronavirus.

Nederlanders maken zich nu duidelijk meer zorgen dan de vorige week. Een kwart geeft aan gehamsterd te hebben. Ook zien we naar politieke partij grote verschillen in reacties op de maatregelen van de regering.

Zeker onder de ouders van kinderen op het VO is een meerderheid die wil dat de scholen dicht gaan. Ook is uit het onderzoek af te leiden dat nu al circa 20 procent van de kinderen thuis blijft, maar dat dit snel in percentage zal stijgen. Rond de 20 procent van de ouders uit het basisonderwijs zou geen oplossing hebben als de scholen dicht gaan. Bij het VO is dat percentage beduidend lager omdat meer dan de helft van de kinderen volgens de ouders alleen kunnen thuis blijven.

Ten slotte is de respondenten gevraagd hoe zij de financiƫle gevolgen inschatten op hun eigen situatie van deze crisis en de maatregelen van de regering. Een kwart denkt dat die gevolgen groot zullen zijn.